כל הדברים הטובים שתאי גזע יכולים לעשות למען העור שלנו

רופאים ברחבי העולם מסתמכים על הכוח המחדש של תאי גזע כדי לרפא כוויות ופציעות, אבל האם תאים אלה יכולים לתרום לעור שלנו אם נכניס אותם למוצרי קוסמטיקה? יצאנו לקבל תשובות.

זהב נוזלי

אוגוסטינוס ביידר, מייסד מותג מוצרי הקוסמטיקה שנושא את שמו, הוא אחד המומחים הרבים שמתעניינים ביתרונות היופי של תאי הגזע. ״לתאי גזע אנושיים (להבדיל מתאי גזע צמחיים, עליהם נרחיב בהמשך) יש יכולת ייחודיות להתחלק, להתחדש ולהתפתח לסוגים ספציפיים של תאים כמו שריר, שיער ועור, והם ממלאים תפקיד חשוב מאין כמוהו ביכולתו של הגוף לרפא את עצמו״, אמר פרופסור ביידר. ״התאים יוצאי הדופן הללו יכולים להפוך לתאי עור ובכך לעזור לייצר עור בריא יותר בעל מראה צעיר יותר״.

ההנחה הרווחת היא שהקרמים והסרומים שאנחנו מורחים על עורנו מכילים את תאי הגזע האנושיים בעוד שלמעשה, ״בדרך כלל, מוצרים לטיפוח העור מכילים רק את הנוזל שבו תאי הגזע מתרבים במעבדה״, אמר הכימאי סטיבן אלן קו. ״אפשר להשוות את זה לתהליך הכנת בירה: השמרים מתרבים בתערובת של מים ודגנים, ובעת הכנת הבירה עצמה הם מוצאים מהנוזל״. נוזל תאי הגזע הקסום שעליו מדובר הוא תערובת של הורמוני גדילה, חלבונים עוצמתיים שנקראים ציטוקינים, אנזימים ומולקולות אחרות ש״שולחות אותות ביולוגיים כדי למלא את משימתם של תאי הגזע על ידי הגברת היכולת של תאי העור לתקשר זה עם זה״, מסביר ד״ר דיוויד בי. רית׳, מנתח פלסטי ובעליו של מותג הקוסמטיקה TNS. 

החשוב מכולם

החלבונים החשובים ביותר לעור שמיוצרים בתאי הגזע האנושיים הם הורמוני גדילה. כשהורמונים אלה מיושמים על העור הם נקשרים לתאי העור ומעודדים ריפוי של פצעים ועיצוב מחדש של הרקמות. ״הורמוני הגדילה פועלים בדרך של מנעול ומפתח, כשלכל הורמון גדילה יחיד (מפתח) יש קולטן (מנעול) שאליו הוא מתחבר על פני השטח של התא״, מסבירה ד״ר גייל נוטון, חוקרת רפואה רגנרטיבית. ״כבר בשנות ה-90 הוכח קלינית שהורמוני גדילה שמיושמים באופן מקומי יכולים לעזור להפוך את סימני ההזדקנות בעור: להפחית באופן משמעותי קמטוטים, קמטים וצניחת עור, לעזור לאזן עור שסובל מפיגמנטציה ולשפר אלסטיות, גוון ומרקם״. 

לאורך השנים, כמה מותגי קוסמטיקה שילבו הורמוני גדילה במוצרים שלהם וממשיכים לפתח את הנוסחאות שלהם ככל שמתפרסמות התפתחויות מדעיות חדשות. לדוגמה, חברת TNS מייצרת קרם פנים שמכיל הורמון גדילה כבר מאז 2001 ובתחילת השנה הבאה תשיק את טכנולוגיית הורמון הגדילה החדשנית שלה, שלדבריו של ד״ר רית׳, ״משפיעה על עור מזדקן באופן חסר תקדים״.

במחקר שנערך לאחרונה, נשים שמרחו את קרם +TNS A החדשני פעמיים ביום למשך 12 שבועות, דיווחו שעורן נראה צעיר יותר בשש שנים. ״התוצאות הנראות לעין תאמו את תוצאות המעבדה, שהראו גדילה ברמות הקולגן, האלסטין והחלבונים החשובים האחרים בעור שקשורים בהתקמטותו״, אמרה ד״ר נוטון. 

משוואת ה-EGF

ישנן חברות שמשתמשות בחלבון EGF, הורמון גדילה אפידרמי שהתגלה במקרה על ידי רופאים שחיפשו הורמוני גדילה עצביים ומצאו שהוא יכול לשמש להתחדשות רקמות ולריפוי פצעים. ״ברגע שה-EGF הונדס ביולוגית בכמויות שהספיקו לעריכת מחקר, הוא נבדק בכל מיני דרכים והתברר כחלבון אנטי-אייג׳ינג עוצמתי״, אמר המנתח הפלסטי ד״ר גרגורי בייס בראון, שייסד את מותג הקוסמטיקה RéViv על בסיס מחקר שערך על ריפוי כוויות והיום משלב EGF במוצריו. 

גם מותג הקוסמטיקה האיסלנדי BIOEFFECT משלב EGF במוצרי טיפוח העור שלו, אלא שהוא מפיק אותו משעורה, שלדברי ד״ר ביורן רואבאר יש לו אותו רצף של חומצות אמינו ומבנה תלת ממדי כמו מקבילו האנושי ולכן הוא מסוגל להיקשר לקולטני תאי הגזע בעור. ״חלבון ה-EGF שלנו, שמופק משעורה, מאותת לתאי העור לשמור על הצעירות שלהם ולחדש את עצמם באותו האופן שעושה זאת EGF שמופק מרקמה אנושית״. 

קוד מקור

לאורך השנים, תאי גזע גם ידעו לא מעט מחלוקות, בעיקר בגלל האופן שבו הם מופקים. עם זאת, במרבית המדינות נקבעו ונאכפים תקנים שמבטיחים שתאי הגזע מופקים בתהליכים אתיים ומבוקרים. בדרך כלל, החוקרים משתמשים בתאי גזע שמקורם בתרומות למדע, ואז מגדלים אותם בתנאי מעבדה. בשלב הבא, חברות יכולות להפיק מתאי גזע אלה הורמוני גדילה למוצריהן. למרות שמדובר על תהליך רפואי מפוקח היטב, קיימת תפישה שגויה שכדי לייצר אלפי מוצרים קוסמטיים יש צורך במקור אינסופי של רקמות אנושיות כשלמעשה, ״את תאי המקור הספורים אפשר לשכפל במעבדה ואז להשתמש בהם שוב ושוב למשך תקופה ארוכה״, הסבירה נוטון. 

יחד עם זאת, מומחים מדגישים שלא כל תאי הגזע האנושיים יכולים לשמש בתחום האסתטי. ״נדמה שבתעשייה מאמינים שכל דבר שייוצר על ידי התאים הללו יועיל מאוד לעור ויצעיר אותו, אבל זה לא המקרה״, מסביר ד״ר רית׳. ״למרות שכל תאי הגזע מייצרים אותות ביולוגיים, ישנם תאים שיוצרים דפוסים שונים - חלקם אנטי דלקתיים ואחרים דווקא יוצרים דלקת. אנחנו יודעים שדלקת והזדקנות העור הולכים יד ביד ולכן חברות צריכות להיזהר ולהבטיח שהן משתמשות רק במולקולות אנטי דלקתיות״.