לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

למה את מתכוונת כשאת אומרת צלוליט?

"בצקת השומן", "עור קליפת התפוז" או פשוט צלוליט. מרבית ההסברים מגדירים את הצלוליט, שלא נחשב למצב פתולוגי או למאפיין חולי, כהופעת גומות עוריות עדינות, בעיקר בנשים ובעיקר ברקמות העור השטחיות של אזור העכוז, הירך החיצונית ושיפולי הבטן. המראה האופייני לצלוליט נגרם מ"בקע" של תאי שומן ורקמת חיבור אל פני השטח של העור. ייתכן שהתופעה נגרמת מהצטברות נוזלי לימפה הגורמים לעיוות בסידור השומן שבתוך תאי השומן. לצלוליט גם הסבר בשינויים הורמונליים המסבירים את הנטייה הגוברת לפתח צלוליט עם הגיל (מתחיל מעל גילאי 40 ומצוי בכמעט 95% מהנשים בגיל 65). תופעת הצלוליט אינה בהכרח תולדה של השמנה. גם נשים ללא עודף משקל, ובמצבים מסוימים גם גברים, עשויים לפתח הרס תאי שומן באופן שגורם למראה העור הגבשושי.

אבל, וכאן יש אבל גדול ־ חשוב להבדיל בן תופעת הצלוליט לבין דלקת של העור ותת העור המכונה צלוליטיס. צלוליטיס היא ההגדרה לזיהום עורי, שטחי, הכולל את רקמת החיבור התת־עורית הנגרמת בדרך כלל מזיהום חיידקי, המאופיין באודם, חום וכאב מקומי. הצלוליט הוא כאמור משני להצטברות נוזל לימפטי הגורם להרס תאי שומן ולשינויים מבניים ברקמת החיבור שבין התאים.

לצלוליט אין טיפול. לפחות לא במובן הקלאסי של המונח טיפול. לא ניתן לנתח צלוליט, לא ניתן לשאוב או לתקן את העור "הצלוליטי". יתרה מכך מרבית הניסיונות להציע טיפול כירורגי על ידי שאיבת שומן מסתיימים על פי רוב בהחמרת המצב.

אסכולות טיפוליות שונות חלוקות בדעה האם בכלל ניתן לשפר או לטפל בצלוליט ואם כן, מהו הטיפול הנכון?

אקדים ואומר כי אין כל פתרון רפואי או פרה־רפואי שהתקבל כפתרון מקובל על קהילת הרופאים. יתרה מכך, גם אין בספרות המדעית העוסקת ברפואת העור או בכירורגיה הפלסטית תיאורים או המלצות שהוכחו באופן ניסיוני ככאלו המעניקות פתרון מובטח או פתרון של קבע לצלוליט. הפתרונות המוצעים היום למעוניינות כוללים עיסוי לימפטי, טיפול עורי בגלי הלם, טיפול במכשיר LPG, טיפול בהקפאת שומן (קריוליפוליזיס) וטיפול עורי בגלי רדיו בתדר גבוה.

העיסוי הלימפטי הידני, והפעלת מכשיר ה־LPG, על העור, הוכחו כשיטות היעילות ביותר להפחתת המראה "הגבשושי", הצלוליטי, של העור. ברם, שיטות אלה אינן יעילות לכל המקרים, והן יעילות לטווח קצר בלבד. שתי השיטות מחייבות חזרה שגרתית על הטיפול בפרקי זמן קצובים (אחת למספר ימים או שבועות ־ בהתאם לתגובה ולחומרת הצלוליט), בכדי לשמור על התוצאה הטובה לאורך זמן.

לאחרונה הוצגו לציבור הרופאים בישראל מכשירים המפעילים על העור גלי הלם. מדובר בגלי שוק המופעלים באופן מבוקר על העור על ידי מכשיר דמוי שפופרת. מפתחי המכשור טוענים כי גל ההלם "מסדיר את העיוות המבני של העור הצלוליטי" ומחליק את העור. המפיצים בישראל של המכשירים החדשים נשמעים מאוד משכנעים כשהם פונים אל ציבור הרופאים והמטופלים, במטרה להעניק סדרה בת עשרה טיפולים בכדי להחליק את העור הגבשושי. חלק מהמכשירים קיבלו אישור FDA, דבר המבטיח לפחות את בטיחות השימוש בהם למטופלת, יותר מאשר הם מבטיחים הצלחה לטיפול. המלצתי לנשים המעוניינות לשקול את הטיפול היא לנקוט זהירות וחשדנות: המכשירים מותרים להפעלה רק על ידי רופאים! שנית, יש לבחור בטיפול מתוך הבנה שתוצאותיו אינן ידועות ומובטחות במאת האחוזים.

למעשה, הגישה לטיפול צריכה להיות כזו שמכיוון שאין טיפול אחר אזי אני מוכנה לסבול את הכאב, את תופעות הלוואי ואת "העלות הכספית" הכרוכה בטיפול בגלי הלם להחלקת הצלוליט. •