אולי כדאי להתחיל להרים משקולות? על פי מחקר חדש, אימון כוח משפר את מצב העור

חדשות טובות לכל הנשים והגברים שפעילות גופנית היא חלק בלתי נפרד משגרת החיים שלהם: מתברר שהאימונים טובים לא רק לבריאות הכללית שלנו, אלא גם יכולים לעזור לנו לשמור על עור רענן וצעיר יותר. 

תוצאותיו המרגשות של מחקר חדש

נפתח דווקא בשורה התחתונה: על פי מחקר חדש שנערך ביפן, הרמת משקולות ואימונים אירוביים שינו את התבטאות הגנים (התהליך שבו הקוד הגנטי מתורגם לתוצר תפקודי ומעשי כלשהו) ושיפרו את בריאות תאי העור והרקמות בפנים. אבל, אימון הכוח הוא שהניב את התוצאות הטובות ביותר.

הנה הפרטים שחשוב לדעת על המחקר:

  • במחקר השתתפו 56 נשים יפניות בגיל המעבר, שלא היו פעילות פיזית.
  • הגמישות, העובי ומבנה תאי העור בפנים של משתתפות המחקר נמדדו באמצעים שונים, כולל אולטרסאונד ובדיקות דם. 
  • מחצית מהנשים התבקשו להתחיל לרכוב על אופניים פעמיים בשבוע למשך 30 דקות, והמחצית השנייה התבקשה להרים משקולות באותה תדירות. 
  • אחרי 16 שבועות, החוקרים חזרו על כל הבדיקות שערכו לעורן של הנשים בתחילת המחקר. 

בחלוף 16 שבועות, הנשים שרכבו על אופניים היו בכושר טוב יותר, והנשים שהרימו משקולות היו חזקות יותר, וזה הוכיח לחוקרים שהנשים אכן עסקו בפעילות שהתבקשו לעסוק בה.

בנוסף, גם עור הפנים של הנשים השתנה. הגמישות שלו השתפרה, המבנה הביולוגי שמספק תמיכה לרקמות העור הפך צפוף יותר, והגנים שמעורבים בייצור של קולגן היו עסוקים יותר. כל אלה הם סימנים מובהקים להצערה של העור. 

אבל, הממצא המפתיע ביותר היה, שרק אימון הכוח שיפר גם את העובי של שכבת העור העמוקה. 

אימוני כוח שמעבים את העור

אומנם כבר נערכו בעבר מחקרים שבחנו והוכיחו את הקשר בין הפעילות הגופנית והעור, אבל המחקר החדש רצה לבדוק איך סוגים שונים של פעילות גופנית משפיעים על העור. ואכן, התברר שלא כל הפעילויות הגופניות משפיעות על העור באופן זהה. 

למרות שהאימון האירובי היה אפקטיבי ושיפר את גמישות העור, אימון הכוח הגדיל לעשות ובנוסף לשיפור גמישות העור, גם עזר להפוך על פיו את התהליך שבו העור הופך דק יותר, ולכן גם נוטה יותר להתקמט.

לאורך השנים, שתי שכבות העור שלנו - גם החיצונית (אפידרמיס) וגם הפנימית (דרמיס) - הופכות דקות יותר. הדרמיס מורכב מסיבי קולגן, סיבי אלסטין ורקמת חיבור, והוא הופך דק יותר עקב ירידה במספר כלי הדם והתאים שמייצרים את מערך התמיכה לתאי הרקמות. כשעובי הדרמיס משתפר, גם זרימת הדם בפנים משתפרת, הרקמות מתחזקות וייצור הקולגן והאלסטין גובר.

סאטושי פוג׳יטה, המדען שעמד בראש המחקר, אמר שממצאי המחקר מצביעים על כך שהעור מאוד מושפע לא רק מגורמים חיצוניים, כמו קרינת UV ויובש, אלא גם מגורמים פנימיים, כמו התבטאות הגנים ותהליכים דלקתיים.

״אפשר להעריך שלפעילות גופנית שמשלבת גם אימון אירובי וגם אימוני כוח תהיה השפעה חיובית רבה יותר״, אמר פוג׳יטה והוסיף, ״אני מקווה שהמחקר יעודד אנשים רבים לאמץ שגרה של פעילות גופנית״.

סיבה טובה להתחיל להרים משקולות?

למרות הכול, למחקר הזה יש גם מגבלות. הוא היה קטן, נערך לזמן קצר יחסית ולא כלל:

  • גברים או נשים שאינם בגיל המעבר
  • גברים
  • אנשים שאינם יפנים
  • אנשים פעילים פיזית
  • קבוצת ביקורת

בגלל שהתוצאות כל כך מבטיחות, נשאר לנו רק לחכות שמישהי או מישהו ירימו את הכפפה ויערכו מחקר גדול יותר, ארוך יותר ועם מגוון רחב יותר של נחקרים. אבל בינתיים, לדעתנו שווה להוסיף קצת הרמת משקולות לאימון האירובי שלנו. הרי בכל מקרה נצא נשכרות ונשכרים:)

 

*המחקר נערך באוניברסיטת ריצומייקאן, שבקיוטו, יפן