העלמת צלקות בפנים

העלמת צלקות בפנים - כל מה שחשוב לדעת

אם יש לכם צלקות קטנות במקום מוסתר, יש להניח שהן לא מפריעות לכם בכלל ואתם פשוט מתעלמים מהן. אבל כשהן בולטות ובמיוחד אם הן על הפנים, ודאי תעדיפו להעלים אותן. אז אומנם ברוב המקרים הצלקת לא תיעלם לגמרי, אבל בכל זאת יש כמה שיטות שעוזרות להקטין את הגודל ולשנות את המראה שלהן.

איך נוצרת צלקת בעור?

כחלק מתהליך הריפוי הטבעי של הגוף, התאים באזור הפגוע מייצרים קולגן, שהופך לרקמה צלקתית שתפקידה לסגור את הפצע.

כשהפציעה היא באזור כלשהו בגוף, אפשר לכסות אותה עד שהיא תחלים. אבל, לא קל להגן על פצע בפנים ולאפשר לו רפוי מושלם, שימנע הצטלקות. אז אם יש לכם צלקות בפנים, כדאי שתדעו שיש היום אפשרויות לטפל בבעיה האסתטית הזאת.

האם טיפול מוקדם בצלקת יכול לעזור?

קודם כל, טיפול מיטבי בפצע וריפוי מהיר יסתיים בצלקת עדינה יותר. מעבר לזה, ככל שתקדימו לטפל בצלקת החדשה כך תקבלו תוצאה טובה יותר.

לדוגמה, חבישת לחץ שמונחת על הצלקת בשלבים המוקדמים מצמצמת את ייצור הקולגן באזור, ובכך עוזרת להשטיח את הצלקת ולהפחית את האדמומיות שלה.

אז התשובה לשאלה שבכותרת היא: כן, טיפול מוקדם בצלקות יגדיל את הסיכוי שהמראה הסופי יהיה אסתטי יותר.

הנה הדרכים שיעזרו למנוע או לצמצם את ההצטלקות:

  • הקפידו על ההנחיות הרפואיות שקיבלתם.
  • שמרו על ניקיון האזור הפצוע. מומלץ לכסות את אזור הפציעה כדי למנוע זיהומים ולהחליף את החבישה מדי יום.
  • שמרו על לחות באזור הפצע בעזרת משחות שומניות (petroleum based ointment), שנועדו להקטין את הסיכוי להתפתחות גלד.
  • אל תגעו בגלד.
  • אחרי שהפצע יחלים ולפני שתיווצר צלקת בולטת, טפלו באזור עם יריעות או ג׳ל סיליקון.
  • הימנעו מחשיפה לשמש.

סוגים שונים של צלקות בפנים

יש שני סוגים עיקריים של צלקות בפנים. 

1. הצטלקות מפצעי אקנה (Atrophic)

צלקות אקנה, שנקראות צלקות אטרופיות, מתפתחות מתחת לעור כשהגוף לא מייצר מספיק קולגן בשלב הריפוי של הפצע.

יש שלושה סוגים של צלקות אטרופיות:

  • Boxcar – צלקת בצורת U שהקצוות שלה חדים. צלקת Boxcar רדודה תגיב טוב יותר לטיפולים לא ניתוחיים מאשר צלקת עמוקה יותר.
  • Ice Pick – צלקת בצורת V שיכולה לחדור לעומק העור ולכן קשה יותר לטפל בה. הצלקת הזאת נראית כמו חור קטן ועגול, ממש כמו הצלקות שנגרמות מאבעבועות רוח.
  • Rolling – צלקת עם מראה לא סדיר ומתגלגל, שנראית כמו שקע רחב עם קצוות מעוגלים.

2. הצטלקויות היפרטרופיות (Hypertrophic), וקילואידיות (Keloid)

צלקות היפרטרופיות וצלקות קילואידיות מתפתחות חודשים אחרי שהפצע כבר נרפא. הן מתאפיינות בתגובת רקמות מוגזמת לפציעה בעור, ובייצור יתר ולא תקין של קולגן.

התסמינים של צלקות חריגות הן אדמומיות, כאבים, גירוד ומגבלות תפקודיות. בצלקות מהסוג הזה, גם יש מרכיב גנטי.

  • צלקת היפרטרופית – הצטלקות עבה ומורמת מעל העור. הצלקת הזאת לא חורגת משולי הפצע המקורי ותהליך ההצטלקות יכול לקרות בין חודשיים ל-6 חודשים אחרי ההצטלקות הראשונית. אחרי 24-18 חודשים מזמן הפציעה, הצלקת נוטה לסגת.
  • צלקת קילואידית – בעלת מרקם קשה וחלק, מתפתחת כמה חודשים או שנים אחרי שהפצע מחלים. צלקת קלואידית יכולה לחרוג מגבולות הפציעה הראשונית בלי להראות נטייה לנסיגה. היא מופיעה בדרך כלל על תנוכי האוזניים והלחיים, אבל גם באזורים אחרים בגוף. הצטלקות מהסוג הזה לא מזיקה לבריאות, אבל עלולה לגרום לעיוות במראה ולמצוקה רגשית.

סוגים שונים של טיפולים

 

1. ניתוח להעלמת צלקות

טיפולים ניתוחיים להעלמת צלקות בפנים לא מעלימים אותן באמת, אבל יכולים לשפר משמעותית את מראה הצלקת ואת מיקומה.

  • ניתוח כריתה של הצלקת – Scar Revision: הצלקת נכרתת ושולי העור הבריאים נסגרים מחדש ויוצרים צלקת חדשה. הניתוח מאפשר סילוק של הצלקת הישנה ויצירה של צלקת חדשה, שתהיה יותר עדינה ולפעמים גם תשנה את מיקומה וכיוונה כדי לצמצם את הפגיעה במראה הפנים.
  • ניתוח הפרדה וניתוק הצלקת – Subcision: מתאים לצלקות דבוקות ושקועות. בניתוח, הצלקת מופרדת מהרקמה שמתחתיה בעזרת כלי חד, שנע הלוך ושוב מתחת לצלקת. התנתקות הצלקת יכולה לשפר את המראה השקוע ולשחרר את תהליך המשיכה שנוצר על ידי הצלקת על הרקמה שסביבה.

2. העלמת צלקות בפנים באמצעים לא ניתוחיים

יש כמה שיטות לא פולשניות שעוזרות לרפא צלקות ונותנות לפנים מראה אסתטי יותר:

  • טיפול בלייזר, במכשירים כמו CO2 ו-PDL
  • קילוף מכני של הצלקת (Dermabrasion)
  • פילינג כימי
  • Micro needling
  • הזרקת סטרואידים
  • הזרקת חומרי מילוי
  • רצועות סיליקון
  • הקפאה

 

3. העלמת צלקות בלייזר

  • צלקות אקנה (Atrophic)

הלייזר גורם לכוויה ממוקדת באזור הצלקת בלי לפגוע ברקמות הסמוכות, ובכך מקלף את פני השטח החיצוניים שלה ומעודד ייצור של אלסטין וקולגן בעומק הצלקת. תהליך הריפוי מהטיפול הזה גורם להשטחה מסוימת של הצלקת השקועה ומשפר את המראה שלה.

חלק מהאנשים יסתפקו בדהייה קלה של הצלקות ויצטרכו טיפול פחות אגרסיבי, בעוד שאחרים יעדיפו להעלים את השקעים לגמרי ויצטרכו טיפול יותר אגרסיבי, עם תהליך החלמה יותר ארוך. גם סוגי העור של המטופלים יכולים לתרום לבחירת הטיפול המתאים בצלקות אקנה.

  • צלקות קילואידיות וצלקות היפרטרופיות

טיפול בלייזר יכול להקל על האדמומיות של צלקות היפטרופיות וקילואידיות. במקרים אלה, קרן הלייזר נמשכת להמוגלובין (הדם) בצלקות ועוזרת לעצור את כלי הדם שמספקים דם לצלקת.

טכנולוגיות הלייזר החדשניות יכולות גם לשטיח ולהחליק את הצלקות, וברוב המקרים התהליך מורכב מכמה טיפולים - בין טיפול אחד לשלושה.

  • במפגש הראשון, הצלקת מאובחנת כדי לקבוע אם לייזר הוא הטיפול המתאים ואיזו טכנולוגיית לייזר תוכל להעלים אותה.
  • בטיפול, העור באזור הצלקת מחוטא ונעשה שימוש באלחוש, במידת הצורך. לאחר מכן, קרן הלייזר תעבור על פני הרקמה המצולקת. בחלק מהטיפולים יש צורך להרכיב משקפי מגן מיוחדים. בסוף הטיפול, האזור המטופל נמרח המשחה ומכוסה.
  • אחרי הטיפול, האזור המטופל צפוי להיות אדמדם, עוקצני או נפוח, כמו כוויית שמש. מומלץ למרוח קרם לחות לפחות פעמיים ביום ולהימנע מאיפור, עד שהסימנים הללו ייעלמו. ברוב המקרים, בתום סדרת הטיפולים, המראה של הצלקת ישתלב עם מרקם העור שסביבה, כך שהיא בקושי תיראה.

4. קילוף מכני של הצלקת - Dermabrasion

בשיטה זו נעשה שימוש במכשיר מיוחד כדי לקלף את השכבה העליונה של עור הפנים. מטופלים רבים מדווחים על ירידה של 50% במידת הנראות של הצלקות שלהם. אבל, בניגוד ללייזר, טיפול זה יכול להיות מאוד לא נוח והוא גם לא מתאים לאנשים עם עור רגיש או הפרעות אוטואימוניות.

5. פילינג כימי

פילינג כימי מכיל חומצות עדינות שנמרחות על העור וגורמות להתקלפות של שכבת העור העליונה (האפידרמיס וחלק מהדרמיס), כדי ליצור שכבת עור חדשה. פילינג כימי הוא מהטיפולים היותר הפופולריים אבל, כדי שהטיפול בצלקת יניב את התוצאות הרצויות, חשוב לקבל את הטיפול רק מרופא מוסמך.

יש שלושה סוגים של פילינג כימי להעלמת צלקות בפנים:

  • פילינג שטחי. יכול לשפר את צבען של צלקות קלות ויש לו השפעות מתונות יותר על העלמת צלקות אקנה ואחרות.
  • פילינג בינוני. מכיל חומצה גליקולית (glycolic), שיכולה לגרום לשינוי גוון העור. פופולרי כטיפול אנטי-אייג׳ינג.
  • פילינג עמוק. מכיל פנול (phenol). בפילינג עמוק אפשר לחדור עמוק יותר לתוך העור ובכך להעלים צלקות.

6. מיקרו נידלינג (Micro needling)

מיקרו נידלינג הוא טיפול חדשני שבו נעשה שימוש במכשיר כף יד משובץ במחטים. המחטים מנקבות הרבה חורים זעירים בעור המצולק והתהליך כולל הרס חלקי של מבנה הצלקת וריפוי מחדש, תוך ייצור של קולגן חדש. כתוצאה מכך, הצלקת מרוככת ורקמת הקולגן מתחדשת.

התהליך יכול לעזור במקרים של צלקות הדוקות או שקועות, וכן במקרים של כתמי עור מרובים.

הטיפול כולל 2-5 מפגשים בממוצע, עם הפרש של חודש לפחות בין טיפול לטיפול. משך הטיפול יכול להגיע ל-9 חודשים והתוצאות נראות לעין בהדרגה, תוך כדי הטיפולים.

יש לא מעט עדויות שמצביעות על כך שמיקרו-נידלינג עוזר להפחית את עומקן של צלקות אקנה ולמרות שהשימוש במחטים יכול להרתיע מעט, ההליך בטוח לכול סוגי העור ולכל גווני העור, כי לא נעשה שימוש בחום.

האם טיפול באקנה באמצעות מיקרו-נידלינג כואב?

ובכן, המחטים יכולות לגרום לחוסר נוחות מסוים ולכן לפעמים נעשה שימוש בקרם מאלחש כלשהו. בנוסף, באזור עצמות הפנים, כמו המצח ועצמות הלחיים, חוסר הנוחות יכול להיות רב יותר מאזורים אחרים בפנים.

מכל מקום, אין ספק שהעלמה של צלקות אקנה דורשת טיפולים עמוקים יותר מאשר העלמתם של נגעי עור אחרים.

7. הזרקת סטרואידים

הטיפול כרוך בהזרקה של תמיסת סטרואידים לצלקת, בדרך כלל triamcinolone, כדי להקטין את הגודל שלה ולשפר את הגובה, הצבע והמראה הכללי שלה.

הסטרואידים הם יעילים במיוחד כטיפול בצלקות קלואידיות והיפרטרופיות, כי הם מגבירים את פעילותו של האנזים קולגנאז (Collagenase), שמפרק חלקית את הקולגן בצלקת. כך, הצלקת הופכת פחות עבה ופחות אדומה. ברוב המקרים, נדרשים כמה מפגשים עד שהצלקת מטופלת בצורה יעילה.

8. הזרקת חומרי מילוי לצלקות

חומרי מילוי עוריים יכולים לשפר את המראה של צלקות. החומצה ההיאלורונית, שמשמשת למילוי הצלקת, עוזרת לשפר את המראה של צלקת שקועה ויכולה לשפר את תנאי הצלקת, ובכך לעודד ייצור תקין של קולגן באזור המצולק.

9. רצועות סיליקון

מתאימות במיוחד לטיפול בצלקות היפרטרופיות. רצועות הסיליקון הן דקיקות, גמישות ועשויות 100% סיליקון. הרצועה מכסה את הצלקת, שומרת על לחות באזור המטופל, ועוזרת לווסת את ייצור הקולגן ולמזער את הצלקת.

כדי לשפר את מראה הצלקות, צריך להצמיד את רצועת הסיליקון לאזור המטופל לאורך זמן ואפשר גם להשתמש בג׳ל סיליקון במקום היריעות.

הטיפול יכול להתאים לכל גודל של צלקת ולכל משטח עור, כולל בפנים.  מחקרים מראים ששימוש בסיליקון בשלבים מוקדמים, לפני שנוצרת הצלקת ההיפרטרופית, הוא יעיל יותר מטיפול בצלקת היפרטרופית שכבר נוצרה.

10. הקפאה

שימוש בחנקן נוזלי יכול לשפר את המראה של צלקות קלואידיות.

יש שתי דרכים להשתמש בשיטה הזאת:

  • הקפאה על-נגעית – שבמהלכה מקפיאים את החלק החיצוני של הצלקת הקלואידית, שעוברת תהליך של הבהרה והשטחה.
  • הקפאה תוך-נגעית – טיפול אגרסיבי יותר, שמתאים למקרים שבהם הצלקות הקלואידיות לא הגיבו להקפאה העל-נגעית. ההליך הזה מצריך הרדמה מקומית ובמקרים מסוימים, גם כללית. בטיפול, מוחדרת מחט לצלקת והיא מוקפאת מבפנים, והקור גורם לפירוק הצלקת. הטיפול כרוך בדימומים.

 

אולי יעניין אותך גם