תמונה, פלסטיקאי או קוסמטיקאית, זו השאלה
לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

פלסטיקאי או קוסמטיקאית, זו השאלה

בשנים האחרונות צצות מדי פעם בשורות על פריצות דרך שמאפשרות מריחת קרם במקום פגישה עם המזרק, התפתחות מדעית המאפשרת החדרת חומצה היאלורונית בקרם אל העור. מטופלות פנו אליי לאחרונה ושאלו מה דעתי על מוצר זה או אחר, ובעיקר האם ניתן לנטוש את ההזרקה לפנים של החומצה ההיאלורונית ולעבור למריחת קרם. אנצל את ההזדמנות לדבר קצת על החדרת חומצה היאלורונית לתוך העור בפרט ועל הממשק שבין הקוסמטיקאית למנתח הפלסטי בכלל.

אקדים ואומר כי מטופלות המבקשות לעבור אצלי ניתוחים בפנים מופנות טרם הניתוח לטיפול פנים אצל קוסמטיקאית. אני מאמין בחשיבות העשרת עור הפנים בחומרים מזינים ובניקוי הפנים באופן סדיר אחת לחודש לפחות, במיוחד באקלים הישראלי. לטעמי, הקוסמטיקאית המכינה את העור לניתוח והמנתח הפלסטי אינם מתחרים זה בזה אלא להפך, עבודתם משלימה. למען האמת אני מעדיף את עבודתה של הקוסמטיקאית המקצועית היודעת את יכולותיה ומודעת למגבלותיה על פני רופאים שרלטנים, המנפחים ומעוותים את פניהן של המטופלות. האחרונים מייצרים מראה מנופח ובלתי טבעי תוך שהם מבטיחים למטופלות תוצאות שאינן ריאליות, כאילו ההזרקה יכולה להחליף את הניתוח. הקוסמטיקאית המיומנת תעסוק בהעשרת העור, בהענקת לחות, בניקוי ובפילינג שטחי.

לפני ניתוחי אף אני ממליץ על ניקוי העור מפצעי אקנה, כדי למנוע התפשטות זיהום בניתוח.

לאחר ניתוחי פנים, שאיבות שומן ועוד אני מפנה לטיפול אצל קוסמטיקאית המיומנת בטכניקת עיסוי לימפטי. העיסוי מסייע בהפחתת הבצקת ומחיש את תהליך הריפוי.

לפני כמה שנים פירסמה אחת מחברות הקוסמטיקה העולמיות שהיא עומדת לחולל פריצת דרך בהחדרת בוטוליניום טוקסין לעור באמצעות קרם פנים. בזמן שחלף מאז ועד היום לא שינינו חבריי ואנוכי את שיטת הטיפול בקמטי ההבעה. הדרך היחידה לטפל בקמטים שמקורם בפעילות שרירי ההבעה היא הזרקה נקודתית של בוטוליניום טוקסין לשריר דרך העור. הסיבה היא שאין עדיין דרך יעילה להחדיר בוטוליניום טוקסין בצורתו הפעילה בכמות מספקת אל השריר שבו רוצים לטפל. העור הבריא אינו מאפשר ספיגה של חומרים רבים, ועלינו להיות אסירי תודה על כך.

לעור תפקידים משמעותיים ביותר בקיום הגוף החי, ובמסגרת תפקידיו מונע העור חדירת חומרים מסוימים ומאפשר חדירה של אחרים. היעילות של העור במניעת חדירת חומרים שונים ובהם גם תרופות מסוימות היא ההופכת אותו למגן על גופנו מפני זיהומים ומאפשרת לו לשמור על חום גופנו.

לו ניתן היה להימנע מהזרקה ולהשיג אפקט דומה של מילוי קמטים והשבת נפחים ללא הכאב, הנפיחות ושטפי הדם היה בכך יתרון ענק. הבעיה היא שהקרם עדיין רחוק מלהביאנו לשם.

לו היה הדבר אחרת, הרי המסר שלי היה אז שהדיווח על החדרת חומצה היאלורונית בקרם הוא בבחינת פריצת דרך משמעותית שצריכה להיות מגובה בפרסום בספרות המדעית. כרגע אין לאף אחד מתכשירי הקוסמטיקה המצויים על המדפים יכולת ולא יומרה להחליף את הזרקת הבוטוקס וחומרי המילוי.

החומצה ההיאלורונית (המצויה בשימוש המנתחים הפלסטיים) מוזרקת לתוך שכבת הדרמיס או לתת־עור ואפילו למישורים אנטומיים עמוקים יותר בפנים.

שם, במקום שאליו היא מוזרקת, החומצה סופחת אליה נוזלים פיזיולוגיים מהסביבה ולמשך חודשים רבים מטפלת בשני גורמים — הראשון החזרת נפחים לצורך מילוי קמטים, עיצוב ומילוי אזורי פנים שהתרוקנו, והשני העשרת התת־עור בלחות איכותית ובנוזלים. פעולות אלה לא יתרחשו במנגנון של ספיגה דרך העור. הדרך היחידה היא הזרקה דרך העור על יתרונותיה וחסרונותיה.

לסיכום, כולנו מצפים לפריצות דרך מדעיות בעולם הרפואה. נכון לרגע זה "עסקים כרגיל".