הדברים שכדאי לדעת על ניתוחי אף - פרופסור אייל וינקלר
הדברים שכדאי לדעת על ניתוחי אף

שלא יובילו אתכם באף: הדברים שכדאי לדעת על ניתוחי אף

מאת: פרופ' אייל וינקלר

המאמר הזה אומנם מתמקד בניתוח אף, אבל לפני שנדבר על ההליך הרפואי עצמו, בואו נכיר את האף וחוש הריח מזוויות קצת פחות מוכרות:

  • באף יש כשישה מיליון קולטני ריח שמאפשרים לנו להבחין בין הריחות השונים. 
  • כשהאף מריח אוכל הוא שולח אותות למוח, שמצליב אותם עם אותות הטעם מהלשון. כך נוצרת אשליה שבלי ריח אין לנו חוש טעם, למרות שברוב מוחלט מהמקרים, כשהאף שלנו סתום אנחנו עדיין יכולים לטעום.
  • חוש הריח של כלבים וחתולים מפותח פי 40 יותר מזה של בני האדם.
  • לעומת יתר האיברים בגוף, האף לא מפסיק להשתנות. הוא אומנם מסיים את צמיחתו בגיל 16, אבל במבוגרים האף ממשיך להשתנות ומתחיל לנטות כלפי מטה.

ברמה האסתטית, האף הוא האיבר הבולט ביותר בפנים שלנו וככזה, הוא מושך הרבה תשומת לב ויכול לגרום לחוסר ביטחון ולפגוע בדימוי העצמי. זאת אחת הסיבות המרכזיות לכך שניתוח אף הוא אחד הניתוחים הפופולריים ביותר בעולם.

אנשים עוברים ניתוח אף מכל מיני סיבות – יש מי שתמיד חלמו על הניתוח וסוף סוף העזו, ויש כאלה שזקוקים לניתוח מסיבות רפואיות, כי הפרעה בדרכי האוויר מקשה מאוד על הנשימה, למשל כשיש סטייה של מחיצת האף. 

באיזה גיל אפשר לשקול ניתוח אף?

נקדים ונאמר שבקרב בני הנוער, ניתוח אף הוא אחד הניתוחים הפופולריים ביותר. עם זאת, בגיל הרגיש הזה, שבו הביטחון העצמי מושפע באופן ישיר ועוצמתי מדעתם של אחרים, רוב בני הנוער מגיעים אלינו לקליניקה עם מטען רגשי משמעותי שמושפע מדימוי עצמי, מהצורך שלהם להיות מקובלים בחברה ומלחצים חברתיים שונים. 

לכן, במקרים אלה יותר מבכל מקרה אחר, חשוב מאוד להקשיב ולברר את המניעים, לא רק הפיזיים אלא גם הנפשיים והרגשיים. השיקולים אם כן או לא לעבור ניתוח אף חייבים לקחת בחשבון את ההשפעה שתהיה לשינוי המשמעותי הזה על ההתפתחות הרגשית התקינה של הנער או הנערה.

**לפרטים על ניתוחים פלסטיים בבני נוער, קראו את המאמר של פרופ' וינקלר**

באופן כללי, הגיל שבו אפשר לשקול ניתוח קשור לשלב שבו מסתיימת ההתפתחות של השלד הגרמי והסחוס של האף, וזה בדרך כלל קורה בסביבות גיל 16. 

חשוב גם לדעת שלאורך השנים האף ממשיך לעבור לא מעט שינויים וזה מקשה יותר על העיצוב שלו. 

אחרי שאמרנו את כל זה, תוכלו להתחיל לשקול ניתוח אף אם:

  • אתם לא מרוצים מהצורה, הגודל או הזווית של האף, או מרגישים שהוא לא פרופורציונלי לפנים.
  • יש לכם בעיות נשימה שנובעות מחוסר תקינות פיזית באף.

דברים שחשוב לדעת לפני שמחליטים

אם אתם שוקלים ניתוח אף, קחו בחשבון את שלושת שיקולי הבעד והנגד שבהמשך, אבל בכול מקרה התייעצו עם מנתח או מנתחת פלסטיים כדי למנוע בעיות עתידיות.

בעד

  • תיקון בעיות מבניות שמגבילות את הנשימה וגורמות לגודש באף.
  • שיפור הצורה, הזווית או הגודל של האף, למראה אסתטי יותר שמתאים למבנה הפנים.
  • שיפור הדימוי והביטחון העצמי.

נגד

  • יש סוגים של ניתוח אף שבעקבותיהם עלולות להתפתח צלקות בבסיס האף.
  • ייתכנו בעיות ברקמת העור, שקשורות לשימוש בחומרי השתלה.
  • לוקח זמן עד שמסתגלים למראה החדש.

איך מתבצע הניתוח

הניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית, כדי להגן על הריאות מפני שאיפת דם.

יש שתי גישות לניתוחי אף: ניתוח פתוח וניתוח סגור. 

בניתוח סגור, החתכים מתבצעים בתוך האף בלי להותיר צלקות ובניתוח פתוח, החתכים מתבצעים בעור. 

ניתוח פתוח מתבצע בדרך כלל כשניתוח האף מסובך יותר, כי אז החתכים מאפשרים למנתח לקבל גישה נוחה יותר לעצמות ולסחוס שתומכים באף. 

במהלך ניתוח האף, ולא משנה אם הוא סגור או פתוח, אפשר להוסיף או להסיר עצם וסחוס, ולהתאים אותם למבנים התומכים בתוך האף, וזה מאפשר להקטין, להגדיל, לקצר או להאריך את האף.

כדי לייצב את האף בתום הניתוח, הוא מקובע בגבס ובעזרת תחבושות שמוחדרות לנחיריים, שנשלפות לאחר יום או יומיים. בנוסף, מוצמדת תחבושת לתחתית האף כדי לספוג את הדימום. 

אם הניתוח כולל גם תיקון של המחיצה, התחבושת תישאר בנחיריים למשך כשבוע. בכול מקרה, הגבס מוסר לאחר כ-10 ימים.

הקושי בניתוח אף

חשוב לדעת שלא פשוט להתאים את מראה האף למבנה הפנים, לשמור על אופי הפנים וליצור אף חדש שייראה טבעי ככל שאפשר. כל ניתוח הוא שונה וכל הליך מחייב התאמה אישית לכל מטופלת ומטופל. 

כמומחים, בווינקלר קליניק המטרה שלנו היא להתאים את מראה האף למבנה הפנים ולגוף, ולהימנע ממראה מנותח. חשוב לנו יותר מכל לשמור על אופי הפנים ולהגיע לתוצאה טבעית, שגם עונה על רצונות המנותח או המנותחת וגם מתאימה למאפייני הפנים הייחודיים שלהם.

הדבר החשוב ביותר בניתוח אף הוא התוצאה הטבעית, כי את האף אי אפשר להסתיר. לכן, תוצאה לא מוצלחת או לא טבעית תחייב תיקון.

תהליך ההחלמה

אחרי הניתוח מרגישים כאב וקשה לנשום בגלל התחבושת בנחיריים. 

תחושת הכאב חולפת אחרי כיממה וההחלמה כולה נמשכת בערך 10 ימים. כדי לצמצם את הדימום והנפיחות, מומלץ לישון עם ראש מורם על גבי כריות.

שלושה ימים אחרי הניתוח עשויים להופיע שטפי דם באזור העיניים ונפיחות באזור הניתוח, ואלה יחלפו בהדרגה בתום כשלושה ימים נוספים. 

שימו לב שייתכן שתהיה רגישות מסוימת באף במשך כשנה מזמן הניתוח.
 

03-5278128

נשמח לעמוד לרשותך בכל שאלה או התייעצות, או לקביעת תור עם המומחים שלנו