תמונה לכתבה, סדר בעולם חומרי המילוי
לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

סדר בעולם חומרי המילוי שיהיה פה!

מי ומה מזריקים לנו חומרי מילוי לפנים, ולמה? בשנים האחרונות נדמה שכולם מזריקים, כולן מוזרקות ואיש לא מודה בכך. שש שאלות שחשוב לשאול.

1. למי מותר להזריק חומרי מילוי?

החוק בישראל מתיר לכל מי שיש לו רישיון לעסוק ברפואה להזריק חומרי מילוי לפנים. לבעלי תואר ברפואת שיניים ההזרקה אסורה. למה? כיוון שלרופאי שיניים אין רישיון לעיסוק ברפואה, אלא ברפואת שיניים. לדעתי, החוק יוצר פה מצב אבסורדי שבו דווקא לרופאי השיניים, השולטים באנטומיה של אזור הפנים ולרובם ידיים טובות אסור להזריק. אך זה דבר החוק.

לעומת רופאי השיניים, כל רופא כללי ולכל מומחה בכל תחום ברפואה (שאינו מומחה בכירורגיה פלסטית או רפואת עור), לרבות רופאי משפחה, גינקולוגים ואפילו פסיכיאטרים מותר להזריק מה שבא להם ולמי שבא אליהם.

2. כמה הזרקות מתבצעות בישראל ומי הם המזריקים העיקריים?

בארץ אין חובת רישום ודיווח על ההזרקות המבוצעות על ידי הרופאים. את ההערכות אנו מקבלים מהיבואנים של חומרי המילוי והבוטוליניום. הרשות היחידה היודעת באמת מה מוזרק בישראל היא רשות המיסים, האמונה על הפיקוח והמיסוי של חומרי המילוי והבוטוליניום המיובאים באופן חוקי לישראל.

ההערכה הרווחת היא שבארץ מבוצעות כ־200 אלף הזרקות של חומרי מילוי מדי שנה.

הנתון המשמעותי הוא שרק עשירית מההזרקות מבוצעות בידי מומחים בכירורגיה פלסטית או מומחים ברפואת עור. יתר ההזרקות (רובן המכריע), מבוצע על ידי רופאים ורופאות במכונים אסתטיים.

3. מה זה רופא אסתטי ולמי מותר להשתמש בתואר הזה?

אין כזה תואר רופאה או רופא אסתטי.

4. מהו התואר "רופא מומחה"?

התואר "מומחה" הוא תואר המוענק על ידי משרד הבריאות למי שהשלים בנוסף ללימודי הרפואה גם התמחות באחד מתחומי הרפואה. ההתמחות צריכה להיות מפוקחת ומאושרת על ידי המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל. המומחים בכירורגיה פלסטית ואסתטית מתמחים במשך שש שנים שבהן הם לומדים ונבחנים בבחינות תיאורטית ומעשיות מורכבות, הבודקות את יכולתם לבצע ניתוחים וטיפולים פלסטיים משחזרים ואסתטיים.

5. מי מלמד את הרופאים האסתטים ומהי הכשרתם?

מרבית הרופאים המזריקים חומרי מילוי בישראל עוברים הכשרות אסתטיות. המורים שלהם הם על פי רוב רופאים אסתטים בוגרי קורסים של חברות המייבאות חומרי מילוי. חלק מההכשרות מתמצות ביומיים של סדנא, אחרות נמשכות לאורך מספר חודשים בפגישה שבועית בת מספר שעות. ההכשרות עוסקות בשני נושאים עיקריים: טכניקת ההזרקות וטכניקת השיווק והמכירה. כן, כן, אתם קוראים נכון.

6. מה לא בסדר בכך שרופא שאינו מומחה בכירורגיה פלסטית יזריק לי חומרי מילוי?

ואולי השאלה היא, האם המומחים בכירורגיה פלסטית פשוט דואגים שהפרנסה תישאר רק בקליניקות שלהם? אם להיות כנים יש בטענה זו מן האמת. הרווח מהזרקת חומרי מילוי אינו מבוטל, ומרבית המומחים הטריים בכירורגיה פלסטית היו שמחים להתפרנס מהזרקות.

יחד עם זאת הטענה העיקרית שלנו, המומחים בכירורגיה פלסטית, אינה נובעת מריב קטנוני על חלוקת העוגה.

הוויכוח הוא על "טיב המילוי", על איכות הטיפול - המיומנות והמקצועיות של הרופא הבודק את המטופלת וההמלצות לטיפול.

כאשר המוטיבציה היחידה של רופא היא עשיית כסף, עולם המושגים וההכשרה שלו באים מקורס מזורז בהזרקה שמומן על ידי יבואן חומרי מילוי, אין פלא שאנו רואים פרצופים מגוחכים שמסתובבים בחוצות ועושים שם רע לציבור המומחים שכלל אינם קשורים לעניין.

למומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית יש הכשרה כוללת ורחבה. זהו רופא שהשקיע שנים בהבנה ובלימוד של האנטומיה והפיזיולוגיה של הפנים. מומחה זה אינו תוצר של קורס להזרקות של חומרי מילוי או חוטי קסם. המנתח הפלסטי המומחה יודע למי מתאימה הזרקה ולמי ניתוח, למי מוטב להזריק חומר כזה או אחר ולמי אין מקום להזריק כלל.