לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

מלכודת התמונה

התמונות המובטחות לנו בפגישות היעוץ לפני ניתוח קוסמטי עלולות להציג מראה לא מציאותי של התוצאה

בשבוע שעבר ניצלתי את שעת הצהרים השמשית של יום שישי לקריאת ספר בים, שם פגשתי מכרה ותיקה ואהובה שהשתזפה בחברת ידידה שאותה לא הכרתי. שפר עלי מזלי והמקצוע שבו אני עוסק גורם לכל מי שפוגש אותי להעיר מיני הערות ולשאול מיני שאלות. 

"איזה עולם קטן", אמרה לי המכרה. "בדיוק דיברנו על כך שחברתי ר׳ המצליחה והיפהפיה, מעונינת, למרות גילה המתקדם (47), לעבור ניתוח ליישור האף ואני מנסה בכל דרך להניא אותה מהשטות הזו". ר׳ לא התלבטה יותר מדי. היא נעמדה מולי והדגימה את ״הפרופיל האיום״ של אפה, בלשונה. ואז הפנתה אלי את הסמארטפון שלה, שבו הוצגה תמונת ההדגמה שקיבלה בפגישת יעוץ עם מנתח פלסטי. תמונת הפרופיל החדש, שבמרכזה התנוסס האף ״המושלם״, פעלה על ר׳ כמו קסם. "כל כך הרבה שנים אני סובלת מאף מכוער - מגיע לי לשנות אותו!" התברר שהמנתח הבטיח בפגישת היעוץ: "אפך יראה נפלא, בדיוק כמו בצילום ההדגמה, מיד בתום תקופת החלמה קצרה".
 
ממחקרי שוק שמתבצעים מדי פעם בעולם עולה שכמעט 90% מהאוכלוסיה היו שמחים אם משהו במראה החיצוני שלהם היה משתפר. בארץ, כמו גם בעולם הרחב, חלה עליה קבועה במספר הפונות והפונים מדי שנה לניתוחים או טיפולים קוסמטיים שונים. שאיפה זו ליופי חיצוני הפכה מודגשת ביתר שאת בעולם הדיגיטלי בן־ זמננו. אנו חיים בעולם שבו אנשים מכירים, מחפשים עבודה ולימודים, ואפילו מחזרים ו״משתדכים״ ברשתות החברתיות, וחיים באינסטגרם ובפייסבוק. המראה שלנו בתמונה הדיגיטלית הפך למהות הכל. יש הקובעים גורלות על סמך המראה החיצוני שניבט אליהם ברשת. בעולם שבו שחקניות קולנוע יפהפיות ודוגמנים הפכו זה מכבר לאידיאל, שהחליף את הערצת העבר של תכונות כמו חוכמה, מזג טוב, נאמנות, חריצות ואחריות, אין פלא שהמראה החיצוני הופך להרבה יותר חשוב מבחינתנו. יתרה מכך, זמינותם ונוכחותם של התמונות והצילומים והפצת התיעוד המצולם של חוויותינו בסמארטפונים המצויים בכפות ידינו, רק מעצימים את המצב ומדגישים את הפיכתה של הנראות לחזות הכול. 

העיסוק האינטנסיבי, שלא לומר אובססיבי, בשליחתם ובהפצתם של צילומים בכל רגע ורגע מקצין את החובה המוטלת עלינו להיראות טוב יותר. הכירורגיה הפלסטית והאסתטית מספקת פתרונות נאותים למצבים שונים שבהם אפשר לשפר בעיות משמעותיות במראה החיצוני, תוך נטילת סיכון נמוך יחסית לכשלון הטיפול. בעלי אף גדול והסובלים מאוזנים בולטות, למשל, מסתובבים בתחושה פנימית לא נעימה ועלולים לסבול מדימוי גוף נמוך. הם מועמדים טובים ליהנות מניתוח קוסמטי שישפר את המראה החיצוני ויתרום להרגשה טובה יותר. אבל, וכאן בא אבל גדול, התמונות של לפני ואחרי באתרי האינטרנט וההדמיות למיניהן אינן תמיד אמינות. בדיוק כמו שתמונות היפים והיפות הניבטות אלינו מהפרסומות ומהמגזינים הן תולדה של טיפול באמצעות תוכנות ריטוש למניהן, כך גם עלולות התמונות המובטחות לנו בפגישות היעוץ לייצר מראה משופר ולא מציאותי של תוצאות הניתוח או הטיפול הקוסמטי. 


 
כמטופלים, מחובתנו להתיחס בחשדנות רבה למראה הנפלא-יתר-על-המידה הניבט אלינו מתמונות היום שאחרי. מנתחים פלסטיים שמכבדים את עצמם תמיד יזהירו מפני הופעתם של סיבוכים, צלקות וחסרונות שונים בניתוחים הרלוונטיים. מנתחים פלסטיים הגונים יתיחסו לנתוני הגוף, העור, הגיל ותכונות הריפוי של המועמד לניתוח כרכיב משמעותי בתוצאות הטיפול. אני ורבים מעמיתיי בארץ ובעולם לא משתמשים בתוכנות הדמיה בגלל החשש ליצור ציפיה או אשליה שאינן יכולות להתממש. לא מעט מקרים מסתימים בעוגמת נפש של המטופלים. מדי פעם מגיעים למרפאתי מטופלים שאוחזים בידיהם תמונת הדמיה שהוענקה להם בפגישת היעוץ בעוד שהמראה שהושג בניתוח אינו תואם לדעתם את הציפיות. תמונה אחת שווה אלף מילים, אומרים, אבל היא עלולה גם לגרום למפח נפש - בעיקר במקרים שבהם השימוש שנעשה בתוכנת ההדמיה היה לא מקצועי ובלתי אמין.