תמונה, מה בין פלסטיקה לסרטן השד?
לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

מה בין פלסטיקה לסרטן השד?

מדי פעם אני מציג עצמי כמנתח פלסטי ונתקל בתגובה הקלאסית: "אה, אתה מרים ציצי, אז אתה לא ממש רופא!"

לפעמים אני גם נתקל בתגובות אחרות. בשבוע שעבר בעת קניית בגדים עם המתבגרת שלי ניגשה אליי אחת המוכרות ושאלה: "אתה מנתח פלסטי, נכון?"

"כן", עניתי.

"הרופאה שלי אומרת שאני חייבת לעשות כריתת שדיים מניעתית, יש לי סיפור משפחתי", אמרה והוסיפה שבלי השדיים היא לא רוצה לחיות, שלא לדבר על בעלה. "אני חייבת?"

אז אני אגלה לכם סוד גלוי. המנתחים הפלסטיים אמונים לא רק על השבת העטרה שנפלה ליושנה או על הגדלת השד שלא צמח, חשוב מכל – אנו הפלסטיקאים מבצעים את מלאכת שחזור השד והחזרת תחושת השלמות הגופנית לנשים שנאלצות להתמודד עם המחלה הקטלנית לאחר כריתת שד חלקית או מלאה.

הבשורה הטובה היא שבעשורים האחרונים חלה התקדמות משמעותית באבחון ובטיפול במחלה. אמצעי הגילוי המוקדם, לרבות הסקירות התקופתיות ובדיקות ה־MRI, שיפרו את האבחון והטיפול במחלת סרטן שד רב־מוקדית.

תבחינים גנטיים של נשאות והמודעות לסיכון ללקות במחלת סרטן השד במשפחה שיפרו מאוד את סיכויי הריפוי והאריכו את שרידותן של המאובחנות החדשות המטופלות במחלה.

הטיפול העיקרי בסרטן השד היה ונותר הרחקה כירורגית של הגידול הממאיר מהגוף. לכריתת הגידול או השד נוספו טיפולים כימותרפיים, טיפולים ביולוגיים וטיפולים בקרינה.

מקומם של המנתחים הפלסטיים בטיפול בסרטן הפך בשנים האחרונות ליותר ויותר משמעותי

בעוד שלפני עשור או שניים עוד היו כירורגים שאמרו לנשים להילחם קודם במחלה ורק אחר כך, בתום תקופת ההחלמה והקרינה, להתפנות ל"אסתטיקה" של השד, הרי שהיום ברור שחלק בלתי נפרד מהטיפול במחלה הוא השחזור. כיום נדיר להיתקל בכירורג אונקולוגי המבצע כריתת שד בלי שיהיה לצידו מנתח פלסטי אשר ישחזר את השד או לפחות יניח את היסודות לשחזור השד עוד במעמד הכריתה.

מובן שהפגישה לתכנון השחזור עם המנתח הפלסטי צריכה להתקיים מבעוד מועד, בטרם הניתוח לכריתת הגידול או השד.

באופן עקרוני אנו מדברים על שני סוגי ניתוחים לשחזור שד: שחזור עצמוני שבו נעשה שימוש ברקמות הגוף של האישה לשם שחזור השד, או שחזור אלופלסטי, שזהו הכינוי לשחזור שד שבו נעשה שימוש במשתל סיליקון קבוע או במותחן רקמות בעל מעטפת סיליקון.

אופציה שחזורית נוספת העומדת לרשות המנותחות המתאימות היא ביצוע ניתוח אונקופלסטי – ניתוח שבו מסולקת כל רקמת הגידול מהשד והמנתח הפלסטי מבצע עבודת שחזור תוך ביצוע הקטנה או הרמה של השד.

שיתוף הפעולה בין התחומים מתחיל כבר במועד אבחון המחלה.

בבתי חולים מתקדמים בעולם ובישראל מתקיימות ישיבות רב־מערכתיות הכוללות מנתחי שד, רופאים אונקולוגיים וכו'.

בישיבת צוות רב־מערכתית זו דנים הרופאים במחלת הסרטן של כל מטופלת באופן אישי ובאסטרטגיות הטיפול הנכונות. כל אחד מחברי הצוות נותן את הדגשים החשובים לו מבחינת הטיפול.

במקרים של כריתה מלאה של השד יבצע המנתח הפלסטי שחזור מיידי על ידי רקמות עצמוניות מהבטן או על ידי הנחת מותחן רקמות או משתל סיליקון קבוע. ההחלטה על סוג הניתוח מתקבלת כאמור בין המטופלת לצוות שלה.

סקרים חוזרים של שביעות רצון מראים כי נשים שעוברות שחזור שד מרגישות באופן מובהק טוב יותר עם גופן לאחר ההחלמה.

בחודש המודעות לסרטן נדגיש שוב כי יש חשיבות מצילת חיים לגילוי מוקדם של סרטן שד. משנתגלתה המחלה, כדאי להיוועץ בצוות מומחים שהמנתח הפלסטי הוא חלק ממנו.