הרדמה בטיפול קוסמטי: מתי צריך מקומית ומתי מלאה

מאת: פרופ' אייל וינקלר

הפחד הגדול מהרדמה כללית נפוץ אצל מועמדים לניתוח בכלל ולניתוח קוסמטי בפרט. האתגר התמידי של מנתח פלסטי הוא להעביר את המסר שהרדמה כללית, בעיקר עם הטכנולוגיות המוכרות היום, אינה מסוכנת כפי שזה נתפס בקרב מטופלים. אני מסביר למטופליי על ההתקדמות המשמעותית שחלה בעולם ההרדמה מאז שהתחלתי את ההתמחות שלי בתחום הכירורגיה הפלסטית, לפני למעלה מ-20 שנה. ההתקדמות בהרדמה כוללת שיפור בחומרי ההרדמה, בהבנת הסיכונים הספציפיים לכל מטופל ובהתייחסות אינדיבידואלית על פי גילו, מצבו הרפואי ומחלות הרקע שלו.

אינני זוכר מקרה אחד בו הרדמה הותירה נזק במטופל בריא בניתוח קוסמטי. לפוחדים מאד אני מזכיר כי ישנם ניתוחים ופרוצדורות שניתן לבצע בהרדמה מקומית עם טשטוש ולעיתים - גם ללא הרדמה או טשטוש כלל.

בכתבה זו אפרט באילו הליכים קוסמטיים נדרשת הרדמה מלאה, מקומית עם טשטוש או רק הרדמה מקומית.

 

הרדמה מלאה

ההחלטה על סוג ההרדמה היא רפואית. ישנם מצבים שבטיחות המנותח כמו גם הצלחת הניתוח מצריכים הרדמה מלאה. כאשר מדובר בניתוח מורכב וארוך, הבחירה היא בהרדמה מלאה. לדוגמה: ניתוחי מתיחת בטן, הקטנת שדיים ועוד.

בהרדמה כללית המנותח נינוח לכל אורך ההליך, לא מרגיש את הפעולות שנעשות ולא חווה את מהלכו. בחלק מהניתוחים אנו מושיבים את המטופל ומזיזים אותו, פעולות שקשה לבצע בהרדמה מקומית.

לקראת הניתוח כל מנותח עובר בדיקות והכנה על מנת לוודא שהוא יכול לעבור ניתוח בהרדמה מלאה. תפקיד המטופל הוא לדווח על כל מידע רלוונטי – רגישויות לתרופות, מחלות כרוניות, תרופות שנוטלים באופן קבוע, ויטמינים שנצרכים וכל מידע בריאותי אחר. לניתוח בהרדמה מלאה מגיעים בצום של מספר שעות. לאורך הניתוח נמצא רופא מרדים מיומן העוקב אחר כל המדדים ומוודא שהמנותח ישן ובטוח. בסיום ההליך המנותח עובר לחדר התאוששות ומתעורר בהדרגה תחת השגחה.

רבים פוחדים מכך שלמרות ההרדמה המלאה, הם ירגישו כאב במהלך הניתוח. הטכנולוגיה מצאה פתרון גם לזה. מכשיר חדש בפיתוח ישראלי מנטר כאב תוך ניתוחי במהלך הרדמה כללית. המכשיר מאפשר זיהוי כאב במהלך הניתוח אשר המרדים והמטופל אינם מודעים לו. מדובר באינפורמציה נוספת למרדים ולמנתח שלא היתה זמינה עד היום.

מדוע חשוב לדעת על כאב שחש המנותח המצוי ממילא בהרדמה כללית ואינו חש בו בכלל וגם לא יזכור חוויה של כאב מזמן הניתוח? הסיבה חשובה והגיונית. כאב בזמן ניתוח ולאחריו הוא תופעה פיזיולוגית נורמלית המייצגת טיפול ברקמות והתפתחות תהליך בצקתי בעקבותיו. עוצמת הכאב מגיעה לשיאה סמוך למועד החיתוך והטיפול ובאופן רגיל הולכת ופוחתת עם תהליך ההחלמה.

בנוסף, כאב מקומי (גם אם איננו מודעים אליו ואיננו חשים בו) משפעל מנגנוני הזרמת דם וחומרים אנטי-דלקתיים העלולים לגרום לבצקת מקומית, לנפיחות מקומית ולעיכוב בתהליך הריפוי מעבר למה שהיה מתרחש אם המקום היה מאולחש . זו אחת הסיבות לכך שבניתוחים בהרדמה כללית אנו המנתחים נוהגים להזליף חומר אלחוש מקומי בנוסף להרדמה כללית כדי לאפשר ריפוי מהיר יותר ולדכא את המנגנונים המקומיים שעלולים להשפיע על מהלך הריפוי.

טיפול אפקטיבי בכאב מתחיל למעשה כבר בחדר הניתוח. אם הטיפול יעיל, הוא יעזור לקצר את משך ההחלמה ועשוי אף לקצר את השהייה בבית החולים.

הרדמה מקומית עם טשטוש

בהרדמה מקומית עם טשטוש המנותח למעשה "הולך לישון" בזמן הניתוח וקם בסיומו בדומה להרדמה כללית, אלא שעומק ההרדמה שטחי יותר וכמות חומרי ההרדמה הכללית נמוכה יותר. לכן, גם ההתאוששות היא קלה ומהירה יותר. יחד עם זאת, נדרשת כמות גדולה יותר באופן משמעותי של הרדמה מקומית. להרדמה מקומית במינונים גבוהים מאד עלולה להיות השפעה מזיקה.

עדיף להשתמש בסוג הרדמה זה רק בפרוצדורות הניתוחיות המאפשרות זאת ולמנותחות המתאימות לכך. לדוגמה - את מרבית שאיבות השומן אני מבצע בהרדמה מקומית בטשטוש.

לאחרונה אנו שומעים על יותר ויותר ניתוחים קוסמטיים בהרדמה מקומית בלבד. למעשה, מדובר בהרדמה בשני שלבים: טשטוש עמוק תוך ורידי ולאחר מכן הרדמה מקומית.

הרדמה מקומית

הרדמה מקומית מאלחשת רק את אזור הפרוצדורה הניתוחית, בזמן שהמנותח ער לחלוטין. במקרים אלו, ההתאוששות היא מהירה, רמת סיכון נמוכה וכמעט ללא תופעות לוואי.

הרדמה מקומית מתבצעת על ידי הזרקה של חומר הרדמה או מריחה של משחת אלחוש ואיננה מתאימה לכל ניתוח או פרוצדורה ניתוחית.

אני מבצע הרדמה מקומית באמצעות הזרקה נקודתית בפרוצדורות של הסרת נגעים ונקודות חן, תיקון תנוכי אוזניים ובמקרים מסוימים גם שאיבת שומן ממוקדות.

הרדמה באמצעות משחת אלחוש מתאימה לפעולות שאינן כירורגיות כמו הזרקת חומרי מילוי או טיפול במכשור רפואי.

 

לסיכום, ישנה בהחלט התקדמות אדירה בתחום ההרדמה בשנים האחרונות. חשוב לדבר על נושא ההרדמה עם כל מועמד לניתוח, לתת את כל האינפורמציה ולהפיג מעט את החשש הטבוע בציבור לגבי נושא זה.

 

*פורסם באתר Ynet - בריאות, טיפוח ויופי