לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

הקטנת שדיים. זה קוסמטי או רפואי?

מאת: פרופסור אייל וינקלר מתוך הטור 'לא רואים עליך, במדור זמנים בריאים, ידיעות אחרונות.

 

שלושה דברים שעלייך לדעת לפני ניתוח הקטנת שדיים:

1. את חייבת להפסיק לעשן כמה שבועות לפני הניתוח ולהימנע מעישון בתקופת ההחלמה.
2. לא ניתן לתקן באופן מוחלט שדיים א־סימטריים באופן חריג.
3. לפני הניתוח יש לבצע ממוגרפיה או הדמיה באמצעות אולטרסאונד.

הניתוח עצמו אינו מעלה ואינו מוריד את הסיכון לחלות בסרטן השד. גם נשים המצויות בסיכון משפחתי מוגבר לסרטן שד יכולות לבצע אותו ללא חשש.


מה צריך להיות גודלם של השדיים על מנת שיוגדרו ענקיים? לשאלה זו כמובן אין תשובה. גודל השדיים הוא עניין של העדפה, תחושה אישית וגם כפוף להגדרה רפואית. הקשיים הרפואיים ולעיתים גם החברתיים והנפשיים שנובעים משדיים ענקיים (המכונים גם "שדיים מכבידים") מהווים סיבה מוצדקת לניתוח רפואי להקטנת שדיים שהמימון עבורו ניתן על ידי קופות החולים וחברות הביטוח, כלומר, זהו אינו ניתוח קוסמטי בלבד. ואכן, המימון במקרים הרפואיים מגיע מקופות החולים או מחברות הביטוח. אבל, לצערי, במיוחד במקרים של מימון קופות החולים, המימון אינו מספיק. עיתוי הניתוח כפוף ליכולות המוגבלות של זמינות חדרי הניתוח במערכת הבריאות הציבורית. קושי נוסף מהווים זמני ההמתנה הארוכים והביורוקרטיה הנדרשים עד להשגת האישור הנכסף.שדיים מכבידים עלולים לגרום למצוקה גופנית רבה. השדיים המכבידים גורמים לקושי פיזי המאופיין בעיקר בכאבי גב וצוואר, בקשיים בתנועת הידיים ובמגבלה בפעילות ספורטיבית. הם מחייבים לבישת חזייה שמידותיה אינן מצויות בחנויות הרגילות, החזייה הגדולה הקלאסית (במידת קאפ DD ומעלה) נשענת על שרירי בית החזה והכתפיים העליונות וגורמת לכאבי גב וצוואר תמידיים. לנשים הסובלות משדיים מכבידים מוכרת תופעה של שפשפת ופטרת מתחת לשד, ובאקלים הישראלי החם התופעה נפוצה אף יותר.
נערות לפני גיוס ונשים שסיימו את פרק ההריונות וההנקה, שלהן שדיים מכבידים, מדווחות על קושי פיזי ונפשי לא מבוטל. המרכיב הנפשי עקב המשא הכבד מתאפיין בעיקר בבושה בקרב טירוניות להיראות במקלחות משותפות, או בגיל המבוגר במצוקה חברתית ובחוסר יכולת ללבוש בגד ים בבריכה או בים.
היכן עובר קו הגבול בין שדיים מכבידים שהקטנתם מחויבת רפואית לשדיים גדולים שהקטנתם בניתוח נחשבת קוסמטית? התשובה אינה מוחלטת. בעבר נהגו המבטחים הרפואיים לדרוש הוכחה אורתופדית לעקמת בצוואר או בגב, והיו נשים שאף נדרשו להצטייד באישור מפסיכיאטר על המצוקה הנפשית שאליה נקלעו בגלל השדיים.
ישנם רופאים המגדירים את השד כשד מכביד לפי המשקל שיש להסיר ממנו בניתוח ההקטנה. חסרונה של הגדרה זו בכך שהיא מתעלמת מהעובדה שהשד הוא חלק מגוף שלם. כך לדוגמה ייתכן שבאישה אחת השד המכביד נובע מעודף של 1,200 גרם רקמה, ובאחרת (נמוכה ורזה הרבה יותר) עודף רקמת שד במשקל 700 גרם גורם לשדיים ענקיים ומכבידים לא פחות. כך גם בעניין מדידת גודל השד בסנטימטרים. כיום מקובל, בקופות החולים השונות ואצל המבטחים, שמומחה או ועדת מומחים מחליטים על סמך האזנה למטופלת ובדיקתה אם אכן מדובר בשדיים מכבידים המצדיקים מימון הניתוח על ידי המבטחים.

 

מה עושים בניתוח הקטנת שדיים?


הניתוח המודרני להקטנת שדיים נמשך שעתיים עד שלוש שעות. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית, ובמהלכו מורחקים עודפי עור ועודפי רקמה מהשד המכביד. בניגוד למה שרבות חושבות, הקטנת השדיים אינה כוללת הסרת הפטמה והעטרה מהגוף, אלא הרחקת עודפי רקמה ועור ו"אריזת" השד המוקטן במעטפת קטנה ומורמת יותר. המטרה היא שהשד המורם יהיה זקוף ובעל מראה חינני, אבל זה תלוי לא רק במנתח אלא גם באיכות העור של השד, בתכונות הריפוי של המטופלת ובגודל השד ובמידת ה"נפילה" שלו לפני הניתוח.
בניגוד למקובל לחשוב, ההחלמה מניתוח הקטנת שדיים אינה קשה. ההחלמה אמורה להיות ברמת כאב בינונית ומטה (הרבה פחות מהגדלת שדיים). זו החלמה מהירה שמשכה כשבוע ימים.
סיבוכי הניתוח הם הצלקות שעלולות (במקרים נדירים) להישאר סביב העטרה ומתחת לשד.
סיבוכים נוספים ונדירים אף יותר כוללים זיהום, פעירת החתכים ועוד.


הניתוח להקטנה ולהרמה של השדיים נחשב לאחד המוצלחים בכירורגיה פלסטית וקוסמטית. ההקלה המושגת בו משמעותית מאוד, ושיעורי שביעות הרצון גבוהים.