תמונה, המלחמה בכתמים
לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

המלחמה בכתמים

"פרופסור תעשה לי טובה, אני חייבת לבוא אליך במיידי", אמרה לי ידידה טובה, ומשכה אותי נרגשת הצידה מהחבורה שבה עמדנו, לפני מספר שבועות.

"מה קרה?" שאלתי, "יש בעיה רפואית?"

"בעיה רפואית חמורה!" היא השיבה לי ללא שמץ של חיוך. "אני חייבת שתוריד לי את הכתמים הנוראיים האלה מהלחיים, ומהר".

"אני לא רואה כתמים", עניתי.

"ברור!" היא ענתה. "הם מתחבאים מתחת לשכבת המייק־אפ. אבל האמן לי, מסתתרים שם שני כתמים חומים איומים. עוד מזכרת גופנית שאינה מרפה מאז ההיריון האחרון".

משם נדרשתי להסבר על אותם כתמים, ועל למה "העונש" הזה מגיע לה למרות גוון עורה השחום.

להלן ההסבר: הכתמים הכהים המופיעים בעור (בעיקר בעור הפנים וכפות הידיים), נוצרים על ידי פעילות יתר בתאים מייצרי מלנין, המצויים בשכבה העמוקה של עורנו. כתמי הפיגמנטציה הם תולדה של התקבצות תת־עורית של תאים רבים המכילים בתוכם ריכוז גבוה של פיגמנט המלנין. המלנין הוא פיגמנט המצוי בתאי העור העמוקים של כולנו. באופן טבעי ככל שריכוז המלנין גבוה יותר כך יהיה גוון עורנו כהה יותר. במקרים נדירים שבהם מתרחשת חריגה פתולוגית בחלוקת התא שמייצר המלנין עלולה להתפתח מחלה המכונה מלנומה ממאירה. המלנומה מתבטאת בהופעת נגע עורי כהה הבולט בצבעו השחור מסביבתו והוא בעל גבולות בלתי סדירים. אך הפעם אנו עוסקים בכתמי הפיגמנטציה השפירים המפוזרים על פני העור כתוצאה מחשיפה לשמש, היריון, נטילת גלולות או חשיפה למזונות מסוימים. זהו כמובן תהליך שפיר לחלוטין שמשמעותו היא קוסמטית בלבד.

האם ניתן לעשות משהו כדי להעלים כתמים שכבר נוצרו ואם כן מה עלינו לדעת לשם כך?

לדעתי רק מי ששולט בקשת הטיפולים ובעל ניסיון בתחום מוסמך לטפל. טיפול על ידי גורם לא מוסמך עלול להחמיר את הבעיה. כל הטיפולים להעלמת הפיגמנטציה מחייבים יותר מטיפול אחד. אין כאן זבנג וגמרנו.

הדבר החשוב ביותר הוא היכולת לבודד את הגורם לפיגמנטציה, להפסיק את פעולתו ולטפל בו. למשל, אם אלו גלולות למניעת היריון ניתן להחליף את סוג הגלולה או לשקול אמצעי מניעה חלופי.

כתמי הפיגמנטציה הם כתמים עיקשים והטיפול בהם עלול להיות מלווה בתופעות כמו אודם מקומי, החמרת הפיגמנטציה, כתמים בהירים מהעור בעיקר בבעלי עור כהה.

מומלץ לטפל בחורף כי לאחר הטיפול יש להיזהר בחשיפה לשמש.

אם כן, מהו הטיפול האפשרי? טיפולים נועדו להקטין את צפיפות המלנין בכתם. טיפול אנטי־אוקסידנטי המונע את תהליך ייצור המלנין על ידי דיכוי ייצורו בתאים. טיפול זה מתבצע באמצעות משחות וקרמים המכילים רטין A, ויטמין C ו־E ושילובים שונים בהתאם למבנה וסוג הכתם.

תהליך הפגיעה בתאים המכילים מלנין נעשה בשתי צורות:

א. החדרת קרני לייזר אל האזור הפיגמנטרי בצורה ממוקדת שגורמת להרס התאים.

ב. קילוף העור בשכבה החיצונית באופן שיעודד התחדשות העור ובאותה הזדמנות מסיר את התאים המכילים את הפיגמנט הצפוף. בקילוף פנים כללי יעילות הטיפול גבוהה יותר אך זהו תהליך נרחב יותר המחייב הרדמה, לעיתים חדר ניתוח, והחלמה ממושכת יותר.