לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

האם ניתוח הגדלת חזה עדיין פופולרי?

מתי לאחרונה שמעתם על מכרה שעברה ניתוח הגדלת חזה? האם התחום הפך פחות נפוץ בארץ או שמא הוא פשוט מעורר פחות תשומת לב?
 במרפאתי מספר ההגדלות נותר בעשור האחרון בעינו, לכן התעניינתי אצל חברי למקצוע ואצל יבואני שתלי הסיליקון במטרה לבדוק את המספרים האמיתיים, מהן המגמות בארץ ובעולם, וכדי לנסות להבין מדוע איננו נחשפים למידע על הגדלות חזה.
בישראל אין דרך לבדוק את מספר הניתוחים הקוסמטיים המתבצעים בבתי החולים הפרטיים, ועל גודל השוק ומספר הניתוחים ניתן להשיג הערכות בלבד.
 אספתי נתונים מספקי הציוד הרפואי, ממנהלי חדרי הניתוח הפרטיים שהסכימו לחשוף מידע ומהמנתחים הפלסטיים עצמם. הנתונים נעזרים גם במידע החופשי והמסודר המצוי ברשת באשר לנעשה בתחום הגדלות השדיים באירופה ובארה"ב.
 
הפריצה המספרית והתודעתית המשמעותית של ניתוחי הגדלת השדיים בישראל החלה ב־2001. משנה זו ועד לשנת 2007 גדל היקף הניתוחים להגדלת לזה בישראל ב־ 60%מדי שנה. משנת 2009 התיצב מספר הגדלות השדיים השנתי על 6,000 ־ 7,000  הגדלות שדיים קוסמטיות בשנה, וקצב גידול שנתי של אחוזים בודדים. כיום הגדלות השדיים הן עדיין מרבית הניתוחים הקוסמטיים המבוצעים אצל כלל המנתחים הפלסטיים. התפלגות זו היא כמובן אינדיבידואלית. ישנם מנתחים שאצלם הגדלת שדיים היא הניתוח השכיח יותר, ואצל אחרים הרמת פנים או עיצוב הגוף קודמים להגדלת שדיים.
 שינוי מהותי נוסף שחל בעניין הגדלות השדיים בישראל הוא החזרה לטבעי מבחינת גודל וסוג השתל. בעוד שלפני 10־15 שנים היה גודל השתל הממוצע 375 סמ"ק, הרי שהממוצע היום הוא כ־300 סמ"ק. מכאן שיותר ויותר נשים (ולשמחתי גם מנתחים) שואפים להגדלת שדיים הנראית טבעית, תוך צינון ההתלהבות משדיים גדולים מדי. נשים נוטות פחות לבחור שדיים בגודל שאינו פרופורציוני לגוף, וגם ההבנה ששתל גדול מדי אינו תורם למראה ולא לבריאות השד המוגדל בטווח הארוך תרמה לעניין.




 
הגדלת השדיים מבוקשת היום על ידי נשים בכל גיל המעוניינות להגדיל חזה שטוח או להחזיר את השדיים למראה ולגודל שלפני ההריונות וההנקות. הגדלת שדיים היא כבר לא צו האופנה ובוודאי כבר לא חובה חברתית כי כך כולן עושות. יתרה מכך, על סמך ניסיון עצום של עשרות אלפי ההגדלות שבוצעו בישראל, הנשים והמנתחים כאחד כבר הבינו היטב למי כדאי ולמי לא כדאי להגדיל.
 
אנו מבינים היטב את הצורך להשתמש אך ורק במשתלים מאושרי FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי) כי לשתלים מוזלים עלול להיות מחיר כבד. כולן כבר יודעות שניתוח הגדלת שדיים עלול לחייב ניתוח נוסף להחלפת המשתלים, ושיקול הדעת בהחלטה לבצע הגדלת שדיים בשל ויציב יותר. כולן יודעות כבר שניתוח הגדלת שדיים המלווה בשיעורי שביעות רצון גבוהים מאוד עלול גם, אם כי לעיתים רחוקות, להסתבך בהתקשות קופסית או בנפילת השד באופן המחייב ניתוח נוסף.
 
למרות כל הסיבות שפירטתי לעיל, למיטב הבנתי הסיבה העיקרית לדעיכה בתשומת הלב סביב הגדלת השדיים היא כלכלית.
הניתוחים הקוסמטיים צריכים להיות מבוצעים אך ורק על ידי רופאים מומחים ורק בבתי חולים מורשים ובהתאם לנוהלי בטיחות מחמירים. הגדלת שדיים אינה חיונית כניתוח לשחזור שד או להסרת גידול ממאיר, ובשל כך למטופלות שלנו יש אפשרות בחירה אם, מתי ובאיזה מחיר לבצע הגדלת שדיים. יוצא אפוא שעם התייצבות שוק ההגדלות ובהיעדר סיכוי לגידולו באופן משמעותי, אבד גם העניין הכלכלי בהצפת הנושא במדיה.
 הכוחות הכלכליים המניעים את השוק הם לאו דווקא המנתחים הפלסטיים. חברות התרופות ומפיצי השתלים חזקים מאיתנו בשיווק ובהצפת השיח במדיה, בארץ ובעולם. העיסוק בהגדלות שדיים לא יגרום לעליה משמעותית בנתח השוק, ולכן חבל לבזבז על כך זמן וכסף.
 הניתוח להגדלת שדיים הגיע לאיזון רפואי, תרבותי וכלכלי. עכשיו ברור לכל שבדיוק מאותן הסיבות שבגינן הפסקנו לדבר על הגדלת שדיים, אנו עוסקים בשיח על הרמת פנים ועל חומרי מילוי ובוטוקס.