תמונה, גוף ונפש חד הם. גם בפלסטיקה
לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

גוף ונפש חד הם. גם בפלסטיקה

כמו בכל סדרות הטלוויזיה, החל בעורכי הדין, דרך לוחמי הבולשת וסוכני הריגול ועד המנתחים הפלסטיקאים – המציאות היומיומית האפורה אינה כה מלהיבה כמו הסצנות הניבטות מן המרקע. ומה כן קסום ומופלא במקצוע שלנו? ראשית, זו העובדה שהמנתחים הפלסטיים עוסקים בניתוחים ובטיפולים בכל איברי הגוף. גם כאשר אנו מתמקצעים באיבר ספציפי מהכלל לפרט כמו במקצועות רפואיים אחרים, עדיין נעבוד על כל חלק בפנים החל באף, עבור בעפעפיים, באוזניים, בשפתיים, בשרירי הפנים, בעצבי הפנים ובעצמות הפנים. המגוון האנטומי יוצר עניין מחודש בכל ניתוח.

הייחוד השני הוא הקשר בין הגוף לנפש. לפי מחקרים פסיכולוגיים על דימוי הגוף, יש לכל אחת ואחד מאיתנו פנטזיה לשנות או לייפות משהו בגופנו. אולי גם בנשמתנו, אבל זה לא תחום מומחיותי. הבעיה מחמירה כאשר משבר בחיים, פרידה למשל, גורם לנו להתנער ולפתח מוטיבציה לחפש פתרון ניתוחי לפגם גופני.

באל"ף־בי"ת של הכירורגיה הקוסמטית אנו מלמדים את המתמחים הצעירים שמשבר טרי כמו גירושים, פרידה ועוד אסור להם שישמשו סיבה לחפש אחר פתרון ניתוחי לפגם גופני.

מתי, אם כן, הזמן לניתוח קוסמטי? אם גבר שמנמן בגיל העמידה מוצא עצמו לפתע לבד ללא בת זוג לחיים, האם לא זה הזמן לחתור לשיפור גופני, או לפחות לאיזו הקפאת שומן רצינית?

ואם אלמנה "טרייה" בת 65 המעוניינת להיראות טוב יותר, או לפחות שואפת למראה פנים פחות עצובות, אינה מועמדת ראויה לכירורגיה קוסמטית של הפנים, אז מי כן? במסגרת עבודתנו אנו פוגשים בכל שבוע כ־30־20 אנשים חדשים המעוניינים לשמוע את חוות דעתנו המקצועית לגבי המראה שלהם ומה ניתן לעשות כדי לשפרו. לכולם מכנה משותף, שהוא הרצון להיראות טוב יותר. לכולם גם חששות דומים. חוששים מסיבוכים, מכאב ובעיקר מהמראה הבלתי טבעי. "אני לא רוצה להיראות כמו בובת חרסינה", "לא רוצה להיראות סופגנייה", "לא רוצה להיראות מגוחכת" - אלה רק חלק משלל התיאורים המבטאים את החשש שמא השינוי יזיק יותר מאשר יועיל. מן הסתם, הניתוחים "המפחידים ביותר" הם ניתוחי הפנים, בעיקר ניתוחי האף, הרמת הפנים והעפעפיים. גם ניתוחי השדיים מעוררים חשש, אם כי פחות.

לדעתי, הסיבה העיקרית לחשש היא התוצאות הניתוחיות הגרועות שבהן אנו כולנו נתקלים מדי פעם. בעיניי, אמנות הכירורגיה הפלסטית והאסתטית היא ליצור תוצאה טבעית משופרת שאינה ניכרת כהתערבות ניתוחית בוטה. בשנים האחרונות נפרץ תחום הטיפולים האסתטיים ואנו רואים יותר ויותר פרצופים משונים שסובלים מהזרקת־יתר בלתי נסבלת למראה.

גם בידיים מקצועיות ייתכנו תקלות, ונדרשת תקופת החלמה. המחסום הפסיכולוגי מפני ניתוח או טיפול בהזרקות לפנים הוא מובן. החשש הזה מחייב התייחסות רצינית מצד המנתח. נדרש הסבר מפורט והכנה נפשית למהלך הניתוח ולתקופת ההחלמה, והכי חשוב – התאמת ציפיות.

מועמדים לניתוח אשר מצבם הנפשי אינו מאפשר התמודדות עם אפשרות של סיבוך או כישלון ניתוחי מוטב להם שלא ינותחו. השינוי הפיזי בניתוחים הקוסמטיים תלוי באיבר המנותח ובשיטה הניתוחית. מרביתן של המטופלות העוברות ניתוח קוסמטי מרוצות מאוד מהתוצאה והן ממליצות על כך לחברותיהן.

כלל הזהב קובע כי את שביעות הרצון מהתוצאה הניתוחית קובעת רק המטופלת – מנתח יכול להיות שבע רצון מהתוצאה שלו, אך אם המטופלת אינה מרוצה או חשה שהיא זקוקה לתיקון או לשיפור, היא לא תשתכנע משום הסבר. לכן ההבנה הנפשית של המוטיבציה לניתוח וההכנה הנפשית שצריכה להתבצע על ידי המנתח חשובות ביותר.

מרבית הנשים המבקשות שינוי בגופן מבינות היטב את התהליך שאותו הן עומדות לעבור. מרביתן בעלות ציפיות ריאליות, ותפיסת גופן מותאמת למציאות. במקרים שבהם רמת הציפיות מהניתוח אינה מותאמת למציאות עלול הניתוח להביא למפח נפש קשה.

לשמחתי, סיטואציות אלה נדירות ביותר.