תמונה להמחשה בלבד, אומנות השחזור
לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

אומנות השחזור

קשה לי לתאר את הזעזוע והצער הנגרמים לנפשה של אישה ביום שבו מודיעים לה שלקתה בסרטן השד. דומה שעולמה נחרב. גם הקשוחות ביותר נופלות. כל אחת ומשפחתה וסיפור חייה. המשותף לכולן הוא ההבנה שהאיבר הנשי והאמהי החשוב כל כך, השד הקרוב כל כך לליבן, תרתי משמע, הפך לאיום מיידי וממשי על חייהן.

עשרות נשים כאלה פגשתי בשנים האחרונות. את כולן איפיינו חרדה ואי־ודאות. אפילו ר', רופאה מנתחת בכירה אשר ניהלה לבדה את כל ההחלטות וההתייעצויות הכרוכות בטיפול בה, מצאה עצמה לא פעם מבולבלת, מתלבטת בין העצות הרפואיות השונות ומלאת חשש וחרדה.

עכשיו שערו בנפשכם כי האישה, המצויה עדיין בשלב ההתמודדות עם הבשורה המרה, נדרשת לבחור בין שפע העצות והמידע הרפואי. לפעמים מקבלת המטופלת מידע מנוגד וסותר מרופאים שונים. או אז היא נזקקת לחוות דעת ראשונה ושנייה ושלישית כדי לקבל החלטה.

אני ממליץ לכל הנשים שאובחנו בסרטן שד לזכור את ההמלצה הבסיסית ביותר הקשורה למורשת אבותינו: "עשה לך רב": כל חולה צריכה לנסות כבר בשלב המוקדם ביותר של אבחון המחלה למצוא רופא המעורר בה אמון וביטחון ולסמוך עליו ועל המלצותיו. הסיבה הנפוצה ביותר למידע רפואי סותר היא ששתי התשובות נכונות באותה מידה. כך למשל השאלה אם הרופא ממליץ קודם על כריתה ואחר כך על הקרנה, או להפך, תהיה לרוב תוצאה של ניסיונו האישי.

אחד בריא, אחד משוחזר

המנתח הפלסטי אינו איש המקצוע החשוב ביותר בטיפול בסרטן שד. תפקידו במיגור המחלה הוא שולי. על הטיפול בסרטן שד אמונים (לא לפי סדר קבוע) רופאי ההדמיה אשר מאבחנים את הגידול, הפתולוגים הקובעים את האבחנה, האונקולוגים והמנתחים האונקולוגיים. רק בסוף שרשרת הטיפול נמצאים המנתחים הפלסטיים.

כאשר זקוקים לנו, אנחנו נמצאים מתחילת הניתוח של הכריתה ושחזור השד. ראשית, טרם הניתוח, אנו מציירים על השד את תוכנית הכריתה והשחזור. במהלכו נשתדל לסייע בידיו של הכירורג המבצע את כריתת השד, תוך שמירה על "האינטרסים" של הפלסטיקאי בשימור העור וקווי המתאר של השד. הכל מותנה כמובן בגודל הגידול, במיקומו ובקרבתו לעור או לאזור הפטמה והעטרה. הפלסטיקאי מתחיל את תפקידו בשחזור השד מיד עם סיומו של ניתוח הכריתה.

הטכניקות והשיטות לשחזור השד מבוססות על אחת משתי אפשרויות. הטכניקה הניתוחית הראשונה של שחזור השד מתאימה לכריתת שד שבה נשמר כל העור של השד, ובשחזור מתבצעת הנחת משתל שתפקידו למלא את עור השד שנותר בנפח ובצורה המתאימים. בשיטה השנייה מתבצע שחזור המתבסס על העברת רקמות מאזור אחד בגוף (בטן או גב או עכוז) ושילובן בשחזור השד שנכרת.

בקיצור, מדובר בסיפור מורכב.

שני דברים חשובים צריך לזכור. הראשון הוא שיש להתאים את הציפיות למציאות. צמד המילים "שד משוחזר" מעורר לעיתים ציפיית שווא. הניתוחים לשחזור שד לאחר כריתה מהווים התקדמות עצומה בכיוון של החזרת תחושת השלמות הגופנית והביטחון העצמי לגוף האישה, אבל השחזור המוצלח ביותר אינו יכול תמיד להשיב את המצב לקדמותו. זאת ועוד, בניתוחים לשחזור שד יש שיעור לא קטן של סיבוכים הפוגמים בתוצאה הקוסמטית של השחזור. סיבוכים אלה קשורים לכמה גורמים בלתי־נמנעים, כגון מצבה הגופני של המטופלת בזמן שחלתה, הצורך בטיפול בהקרנות או בתרופות כימותרפיות, המפריעים מאוד לריפוי אזור הניתוח, מחלות רקע כמו סוכרת או עישון. הסיבוכים מתרחשים בשיעור מסוים מהמטופלות, גם אם הטיפול הניתוחי שלהן מצוין.

הדבר השני הוא שמרבית ניתוחי השחזור מחייבים גם טיפול ניתוחי להתאמת השד הבריא לתוצאה שהושגה בשד המשוחזר. הניתוחים בשד הבריא הם מקשת הניתוחים הקוסמטיים של השד ובהם הקטנה, הרמה או הגדלה של השד הבריא לשם התאמתו לשד שחלה ושוחזר.

הבשורה הטובה והחשובה היא שהניתוחים לשחזור שד ולהתאמת השד הבריא מצויים כולם בסל הבריאות, והאחריות לשלם על ביצועם מוטלת על כתפי המבטחים השונים. לפחות בשעה הקשה הזו של התמודדות עם מחלה, חשוב ונעים לדעת שקופות החולים והמבטחים הפרטיים חייבים, ובדרך כלל גם נושאים ללא הערמת קשיים, באחריות לביצוע הטיפולים והניתוחים לטיפול בסרטן ובשחזור השד החולה ובהתאמה המתבקשת של השד הבריא.