הפחד מבוטוקס
לא רואים עלייך, הכל על רפואה אסתטית מאת פרופסור אייל וינקלר, ידיעות אחרונות מוסף זמנים בריאים

בוטוקספוביה #2

בטור הקודם הסברתי את משמעות המונח "רעלן" בהקשר של הזרקה קוסמטית של בוטוליניום טוקסין, המוכר לכולנו בשם בוטוקס. בוטוקס כאמור, הוא שמו המסחרי של מוצר המכיל את הבוטוליניום טוקסין. הסברתי שלמרות שמו המבהיל, הסיכוי להרעלה של כל הגוף בשימוש אסתטי של רעלן הבוטוליניום למעשה לא קיים, ולכן אין מקום לחשש הראשוני לשימוש בבוטוקס.

הזכרתי את שתי הסיבות הנוספות להתנגדות מטופלות לטיפול בבוטוליניום: ההתנגדות הנפוצה השנייה לבוטוקס היא החשש מפרצוף המסכה הנראה משותק וחסר הבעה. ההתנגדות השלישית נעוצה בהיווצרות המראה המנופח. כך, למשל, "שפתיים מלאות בוטוקס" הוא ביטוי שלא נדיר להיתקל בו.

לגבי הטענה ולפיה עלולה הזרקת בוטוקס גורמת לפנים להיראות חסרות הבעה, זו טענה נכונה; שימוש בבוטוליניום טוקסין למטרות קוסמטיות חייב להיות זהיר ומיומן. ככל שמספר "המזריקנים" עולה והמיומנות שלהם יורדת, כך נראה יותר מקרים שבהם הפנים תיראנה חסרות הבעה ומלאכותיות.

אזורי ההזרקה הקלאסיים לבוטוליניום הם הקמטים שבין הגבות וצידיהן. נשים רבות מבקשות ממני להעלים להן את הקמטים במצח.

חשוב להבין את המנגנון האנטומי של הקמטים במצח. הקמטים נוצרים עקב התכווצותו של שריר המצח המכונה פרונטליס - frontalis. תפקידו של השריר (מלבד לייצר קמטים לרוחב המצח) הוא הרמת הגבות. הרמת הגבות נועדה בין השאר לשפר את שדות הראייה, להגן על העיניים, לצמצם את החשיפה לאור ועוד.

הזרקת בוטוליניום למצח תגרום לשיתוק תנועת הגבות ולהפחתה משמעותית בהבעה.

בנוסף, נוצרו אופנות להזרקת בוטוקס באזורי הפנים השונים: יש המזריקים בוטוליניום לצידי האף - כדי למנוע קמטים סביב האף.

זאת ועוד, יש המזריקים בוטוליניום סביב הפה, כדי למנוע או להקטין את הקמטוטים שמעל השפה. הזרקה זו סביב האף או מעל לשפה העליונה מפחיתות אמנם באופן משמעותי את הקמטים סביב הפה, אבל גם את התנועתיות של הפה, ובכך גורמות לדיכוי החיוך ולהקטנת ההבעה הנגרמת בעזרת שרירי הפנים.

יש המזריקים לאורך הצוואר בעיקר בקמטים של שריר הפלטיסמה, הלא הם הקמטים המכונים צוואר תרנגול ההודו. ההזרקה לצוואר מקטינה לפעמים את יכולת כיווץ השפה התחתונה ועשויה לפגוע בתפקוד המציצה.

הפנים המלאות בבוטוליניום בכל האזורים תהיינה אפוא משותקות באופן מוגזם, קפואות וחסרות הבעה. החוכמה היא להזריק מעט, ולהביא לשיפור במראה ללא אובדן ההבעה.

כאן מתחייבת השאלה מי מעוניין להיראות כך, או לחלופין, איזה רופא רוצה ליצור במטופליו את הפרצוף הקפוא? מדוע אנחנו בכלל רואים מטופלים ומטופלות כאלה? התשובה פשוטה.

לטעמי, הפרצוף הקפוא הוא תוצר של הזרקות שבוצעו על ידי רופאים שאינם מומחים ואינם מיומנים. הם מנסים לפתור את כל בעיות ההתבגרות והתקמטות הפנים על ידי הזרקה מסיבית של בוטוליניום. למה? כי הם לא יודעים לעשות משהו אחר.

מטופלות רבות מגיעות אליי אחרי סדרת הזרקות מסיבית ויקרה של בוטוליניום ונאנחות, "אין ברירה", הן תאמרנה, "ההזרקות לא מועילות לי, עליי לעבור ניתוח". לעיתים הן טועות לגמרי.

אשר להתנגדות השלישית הנשמעת כלפי הבוטוליניום, והיא שהפנים נראות מנופחות - לבוטוליניום טוקסין אין כל נפח! נפח החומר הפעיל המוזרק לאזור הוא כשליש המיליליטר. לשם הבהרה, המדובר בפחות ממאית הנפח של כף מרק, או אלפית מהנפח שאנו שמים על מברשת השיניים שלנו בזמן הצחצוח. אז מדוע אנו מייחסים נפחים ועיוותים לבוטוקס? זו פשוט טעות! לבוטוליניום אין נפח.

המקור לתפיסה המוטעית בקרב הציבור שבו טולי יום מנפח נובע מהשימוש המשולב בבוטוליניום וחומרי מילוי. שפתיים ממולאות בסיליקון אינן תולדה של בוטוליניום, כנ"ל גם לגבי לחיים או שאר חלקי הפנים! לבוטוליניום אין נפח ולכן האשמה המופנית לבוטוליניום אינה במקומה. •

מידע נוסף על תוכלו למצוא בעמוד בוטוקס

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם: