מבזק החדשות הטובות: הזדקנות לא מחייבת השמנה

אחד הדברים הכי מתסכלים בתהליך ההזדקנות הוא הקילוגרמים שהולכים ומתווספים עם השנים. ככל שהשנים חולפות כך קשה יותר לרובנו לשמור על משקל מאוזן, גם לאלה שלא שינו דבר בכמויות האוכל שהם צורכים וממשיכים להתעמל באופן קבוע. 

למרות זאת, אל ייאוש! את ההזדקנות אולי אי אפשר לעצור אבל ההשמנה ממש לא מחויבת המציאות.

אחת הסיבות העיקריות לכך שאנחנו משמינים עם השנים היא, שהגוף מאבד מסת שריר בהדרגה, כאחוז בשנה. תהליך זה מאט את חילוף החומרים הבסיסי במנוחה והמשמעות היא שקצב שריפת הקלוריות בזמן מנוחה הופך איטי יותר. זהו תהליך שרובנו לא ממש מבחינים בו ביומיום, אבל כשמשווים את מסת השריר של אדם ממוצע בן 80 עם זו של אדם ממוצע בן 20, ההבדלים מאוד ברורים לעין.   

בנוסף לכל זה, במרבית המקרים גם הפעילות הגופנית הספונטנית (כלומר הנעת הגוף בנוסף לפעילות הגופנית הקבועה) פוחתת עם הגיל. כלומר, באופן כללי, אדם ממוצע בן 80 מתנועע במהלך היום פחות מאשר אדם ממוצע בן 20. לצד זה, גם הפעילות הגופנית הקבועה (כלומר, פעילות למטרות כושר) פוחתת על פי רוב בגילאים מאוחרים. 

״רבים מהמטופלים שלי מודים שהם פחות מזיזים את הגוף ככל שהם מתבגרים. לכן, הדבר הראשון שאני ממליצה עליו כדי להוריד במשקל הוא להוסיף אימוני משקולות לפחות פעמיים או שלוש בשבוע״, מסבירה הדיאטנית ג׳סיקה מרגואייטו. ״זה עוזר להאט את אובדן מסת השריר, בייחוד כשמשלבים את זה עם פעילות אירובית פעם או פעמיים בשבוע״.

מרגואייטו מציעה לעבוד עם מאמנים אישיים, בייחוד באימוני המשקולות, כדי ללמוד איך להפעיל את הגוף בצורה בטוחה ויעילה. 

״בנוסף, אני מציעה למטופלים שלי לקבוע לעצמם יעד יומי של 10,000 צעדים כי זה מעודד אותם לצאת להליכות במהלך היום או לבצע עבודות בבית או בגינה. זה עדיף על הליכה לחדר כושר בלבד, שלאחריה מבלים את יתר שעות היום בישיבה״, הוסיפה מרגואייטו. ״פעילות מסוג זה תשפיע באופן חיובי על חילוף החומרים״. 

שינויים הורמונליים, שכוללים ירידה בהורמון הטסטוסטרון אצל גברים ואסטרוגן ופרוגסטרון אצל נשים, יכולים גם הם להשפיע על המשקל. עם זאת, ההנחה שנשים שחצו את גיל המעבר עולות במשקל יותר מאשר גברים היא שגויה. בפועל, למרות ששני המינים נוטים לעלות במשקל, אצל נשים השומן בדרך כלל מתרכז כולו באזור הבטן ולכן נראה שהן משמינות יותר. 

״על פי רוב, אנשים נוטים להוסיף כחצי קילוגרם או יותר בשנה, בדרך כלל בתקופת החגים. זה אולי לא נשמע כמו עלייה משמעותית, אבל זה הולך ומצטבר, וזה משקל שנשאר״, מסבירה מרגואייטו. ״לכן, בחלוף 20 עד 30 שנים המשקל הנוסף הופך להיות משמעותי. בתקופת גיל המעבר, ההשמנה בקרב גברים ונשים היא דומה, כשאצל הגברים ריכוז השומן באזור הבטן מתרחש יותר בהדרגתיות״. 

נוסף על כל זה, ייתכן שישנן גם השפעות פיזיולוגיות שגורמות להשמנה תלוית גיל. מחקר שנערך לאחרונה מצא שיציאת חומצות השומן מרקמות השומן פוחתת עם השנים, כלומר קצב הוצאת השומן מרקמות השומן מאט וזה תורם לעלייה במשקל. חוקרים שבחנו את תאי השומן ב-54 גברים ונשים לאורך 13 שנים, מצאו שהאטה זו ביציאת חומצות השומן מרקמות השומן התרחשה אצל כל הנחקרים. 

אחרי כל הנתונים האלה, מה מומלץ לעשות?

המומחים מציעים שאנשים ימשיכו לעסוק בפעילות גופנית באופן קבוע כולל אימוני משקולות, יפקחו על צריכת הקלוריות שלהם, ינועו במהלך היום ויימנעו מלשבת כמה שאפשר. 

אבל האם יש פעילות גופנית מומלצת במיוחד? ובכן, כל סוגי הפעילות הגופנית שורפות קלוריות ולכן כולן חשובות. באופן ספציפי, אימוני משקולות עוזרים להפחית את השומן באזור הבטן בעוד שפעילות ארובית היא הדרך היעילה ביותר לשרוף קלוריות ובייחוד HIIT - אימון מחזורי בעצימות גבוהה שמורכב מתרגילים ארוביים ותרגילי כוח במחזורים קצרים, כשבין תרגיל לתרגיל יש הפסקת התאוששות קצרה.

מרגואייטו מזהירה שאם הפעילות הגופנית, ובעקבותיה מסת השריר, פוחתת, חשוב לפצות על כך על ידי הפחתה בקלוריות. ״אני מעודדת את המטופלים שלי לאכול יותר מזונות שתכולת הקלוריות שלהם נמוכה, כמו פירות וירקות, כי הם ממלאים מאוד וחשובים להאטת תהליך ההזדקנות ולשמירה על החיות״, היא מבהירה. 

החדשות הטובות הן שהעלייה במשקל בדרך כלל מתאזנת סביב גיל 60, בחלקו בגלל שאנשים בדרך כלל אוכלים פחות ככל שהם מתבגרים. אם כן, למרות שהפעילות הגופנית ככל הנראה פוחתת עם הגיל, גם צריכת הקלוריות נוטה לרדת עם הגיל ולכן זה מתאזן.