שנה חדשה, התחלה חדשה: האוכל שמאיץ את תהליכי ההזדקנות של העור ותחליפים ראויים

שני גורמים מרכזיים מאיצים את תהליך ההזדקנות של העור: חשיפה לשמש ולזיהום, וקבוצת חומרים שנקראת AGE (קיצור של Advanced Glycation End או בעברית: תוצרים סופיים של קשירת סוכר מתקדמת. ברשותכן, נמשיך להשתמש בשם הקליט והקל AGE). 

AGE נוצרים כשחלבון או שומן פוגשים בסוכר ולמרות שאין לנו שליטה מלאה על מאיצי ההזדקנות האלה, שימוש קבוע בקרם הגנה ושמירה על תזונה נכונה יכולים לעזור לגוף להגן על העור ולרפא אותו. 

אז נכון שהקפדה על תזונה נאותה היא לא תמיד משימה קלה, אבל אם תדעו אילו מאכלים עלולים להשפיע על בריאות ומראה העור שלכן, אולי יהיה לכן קל יותר לבחור נכון. לכן, הכנו לכן רשימה של מאכלים מעודדי AGE ושל מאכלים בריאים יותר שיכולים לשמש כתחליפים ראויים. 

1. תפוחי אדמה מטוגנים לא, בטטה מטוגנת כן

צ׳יפס מתפוחי אדמה הוא גם מטוגן וגם מלוח, ואלה שתי סיבות להתרחק ממנו. מאכלים מטוגנים בטמפרטורות גבוהות משחררים רדיקלים חופשיים, שעלולים לגרום לנזק תאי בעור. החשיפה לרדיקלים חופשיים מאיצה את תהליך ההזדקנות ופוגעת באלסטיות של העור. בנוסף, כמויות גדולות מדי של מלח עלולות למשוך לחות מתאי העור ולייבש אותם, ועקב כך, לגרום להתקמטות מהירה יותר. 

אז מה כן? החליפו את הצ׳יפס מתפוחי אדמה בבטטות אפויות או מטוגנות, כי הבטטות עשירות בנחושת, שתורמת לייצור קולגן. 

2. לחם לבן לא, לחם מדגן מונבט כן

כשפחמימות ריקות משתלבות עם חלבון, הן גורמות ליצירת AGE. מזון עם אינדקס גליקמי גבוה, כמו לחם מקמח לבן, יכול לגרום לתגובות ולתהליכים דלקתיים, שעלולים להאיץ את תהליך ההזדקנות. 

אז מה כן? במקום לחם מקמח לבן, נסו לחמים מדגנים מונבטים שלא מכילים תוספת סוכר. לחמים אלה מכילים נוגדי חמצון, שעושים רק טוב לעור. 

3. סוכר לבן לא, פירות כן

סוכר הוא אחד התורמים הידועים לאקנה ולבעיות עור אחרות. בנוסף, כשרמות הסוכר גבוהות, הן מעוררות את תהליך יצירת ה-AGE, שמואץ עוד יותר כשמוסיפים למשוואה גם את קרני השמש. 

אז מה כן? במקום לאכול גלידה על חוף הים, נסו לנשנש פירות קפואים ומרעננים או קרטיב מפירות טבעיים וללא תוספת סוכר. גם שוקולד מריר יכול להיות תחליף מצוין, כשהפרי הטוב ביותר למניעת אובדן קולגן הוא אוכמניות.

4. במקום מרגרינה וחמאה, שמן זית או אבוקדו

מחקרים מראים שמי שלא צורך מרגרינה או חמאה סובל פחות מנזקי עור ומקמטים, לעומת אלה שכן צורכים את המאכלים הללו. 

המרגרינה מזיקה יותר מצריכה מתונה של חמאה, כי המרגרינה עשירה בחומצות שומן טרנס שגורמות לעור להיות רגיש יותר לקרינה אולטרה סגולית, אשר פוגעת בקולגן ובאלסטיות של העור. 

אז מה כן? כשאתם רוצים למרוח משהו על הלחם, החליפו את החמאה בשמן זית או בממרח אבוקדו, ששניהם עשירים בנוגדי חמצון. 

5. בשר מעובד לא, עוף כן

נקניקיות ונקניקים הם דוגמאות לבשרים מעובדים שעלולים להזיק לעור. 

הבשרים האלה עשירים בסודיום, בשומן רווי ובגופרה, שמייבשים את העור ומחלישים את הקולגן. 

אז מה כן? החליפו את הבשר המעובד בביצים או בשעועית, או העדיפו עוף והודו. הבשרים האלה עשירים בחלבון ובחומצות אמינו, שהן חיוניות לייצור הטבעי של קולגן. 

6. מוצרי חלב לא, או כן

מוצרי חלב מעוררים בכם רגשות מעורבים? גם המדע מרגיש כך. יש אנשים שהעור שלהם משתפר אחרי שהם מפסיקים לצרוך מוצרי חלב, בעוד שאחרים לא מרגישים בהבדל בכלל. זה אישי. על פי רוב, האנשים שניזוקים הם אלה שמוצרי החלב מעוררים בגופם דלקות, שגורמות לעקה חמצונית - מצב של חוסר איזון בגוף בין הרדיקלים החופשיים ובין נוגדי החמצון, והוא אחד הגורמים להזדקנות מוקדמת. 

לכן, נגיד את זה ככה: תזונה שמכילה מעט מוצרי חלב עשויה למנוע קמטים בעור שנחשף לשמש. 

אז מה כן? מוצרי חלב הם מקור מצוין לסידן, שהוא חיוני לבריאות העור. כתחליף, אפשר להעשיר את הגוף עם סידן גם כשאוכלים זרעים, שעועית, שקדים, עלים ירוקים ותאנים, בין היתר.