פיגמנטציה בפנים: למה היא מופיעה ואיך אפשר להסיר אותה

מאת: פרופ' אייל וינקלר

העור שלנו משתנה במהלך השנים - האלסטיות שלו, הלחות והצבע. פיגמנטציה בפנים היא תופעה נפוצה ומטרידה, בעיקר בקרב נשים בכל הגילאים. כתמי פיגמנטציה מבגרים את מראה הפנים ונתפסים לרוב כמכערים. זו הסיבה שנשים רבות רוצות לסלק את כתמי הפיגמנטציה מעור הפנים. כתמים אלה הם נגעים שטוחים וכהים יחסית לשאר הפנים. הם עלולים להיות מעט מורמים מפני העור או תת עוריים בלבד.

להופעת כתמי פיגמנטציה בפנים יש כמה גורמים. בראש ובראשונה הכתמים הם תולדה של פגיעה מקרינת השמש בעור. קרינה זו פוגעת בעיקר בפנים, איבר הגוף החשוף ביותר לשמש, גורמת להצטברות יתר של תאים מכילי פיגמנט בשכבה השטחית של העור. הצטברות יתר וריבוי התאים (שנועדו להגן על העור מפני פגיעה בחומר הגנטי), מתבטאת חיצונית בצורת כתמים כהים. במדינתנו שטופת השמש, השפעת הקרינה משמעותית מאד ולכן חייבים להימנע מחשיפה לשמש כבר בגילאים המוקדמים. 

הופעת כתמי הפיגמנטציה יכולה להיות קשורה גם  לשינויים הורמונליים (כמו נטילת גלולות, היריון ועוד). נשים הנוטלות גלולות ומדווחות על הופעת כתמים חומים, יכולות לצפות שעם הפסקת נטילת הגלולות, מרבית הפיגמנטציה תיעלם. בנוסף, מופיעים גם כתמי גיל שמעידים על תהליך שבו העור נעשה דק יותר, יבש מעט ופחות רענן. כמובן שפיגמנטציה היא תופעה עורית שתלויה בגנטיקה של כל אחד ואחת מאתנו. 

איך להיפטר מכתמי פיגמנטציה?

תחילה נדבר על מניעת הכתמים. מגיל צעיר רצוי להישמר מהשמש - גם בהתנהלות היומיומית  ולא רק בקיץ ובוודאי שלא רק בים ובבריכה. זה אומר למרוח קרם הגנה באופן קבוע מדי יום, לפני היציאה מהבית.

ומה עושים כשהכתמים מופיעים? הפתרון הקל הוא להתאפר באיפור מתאים המסתיר היטב את הכתמים. למרבה הצער לפעמים הפיגמנטציה היא כהה מדי עד שאפילו האיפור לא מצליח להסתיר את הכתמים. 

יש פתרונות נוספים לטיפול בפיגמנטציה אבל הם חייבים להתחיל בפגישת ייעוץ עם רופא מומחה בתחום שיבחן את מצב העור ויתאם ציפיות עם המטופל. ניתן בהחלט לטפל בפיגמנטציה, אבל לא תמיד ניתן להעלימה לחלוטין. יותר מכך, יתכן ויהיה צורך להמשיך ולטפל לאורך זמן, לעיתים פעם או פעמיים בשנה כדי לשמור על התוצאה. ישנן משחות או מרקחות שיעילותן תלויה במשך הטיפול. אולם, ברגע שהטיפול נפסק - הפיגמנטציה ברוב המקרים תשוב להופיע. 

לעיתים, הפתרון מחייב שילוב של כמה סוגי טיפול. טיפול הבהרה אצל קוסמטיקאית באופן תדיר, יכול לפעמים להספיק לטיפול בפיגמנטציה עדינה. לטיפול ניתן לרוב להוסיף גם קרם פילינג והבהרה ביתי וכמובן הקפדה יתרה על הימנעות מחשיפת הפנים לשמש. 

בפיגמנטציה יותר עמוקה וכהה ניתן לטפל באמצעות אנרגיית הלייזר בעונת החורף ובאנרגיית חום ללא קרינה בתקופת הקיץ. בכל מקרה, מדובר בסדרה של טיפולים ולאחר מכן בשמירה על התוצאה על ידי טיפול נוסף פעם או פעמיים בשנה. 
הטיפולים הללו אינם מלווים בזמן החלמה ממושך (לרוב יום או יומיים) ומשפרים לרוב גם את מרקם העור וממצקים אותו. טיפול הלייזר אינו כרוך בסימנים או בהחלמה במרבית המקרים. לרוב, בפגישת האבחון לכתמים ניתן יהיה להעריך התאמה לטיפולים אלו וכן לשלב זאת עם טיפולים משלימים למניעת היווצרות עתידית של כתמים נוספים.

טיפול אגרסיבי יותר ניתן לעשות עם פילינג. במכשור המתקדם שקיים היום ניתן לבצע פילינג בדרגות שונות כאשר זמן ההחלמה משתנה בהתאם. הפילינג הוא למעשה שיוף עדין של עור הפנים, והוא אף עשוי להותיר את העור חלק מקמטים וקמטוטים ולגרום לו לקבל גוון בהיר, צעיר ואחיד יותר. השיוף גם גורם לשפעול תהליכי הבנייה מחדש בשכבה התת-עורית ובכך לגרום למיצוק נוסף התורם להרמת הפנים ולמראה צעיר, רענן, זוהר וחלק.

פילינג עמוק הוא שיטה לקילוף שכבת העור העליונה. תהליך הקילוף מאפשר צמיחת עור טרי, רענן, בהיר יותר ומבריק יותר. הקילוף גורם להסרת הפיגמנטציות שנוצרו בתקופת הקיץ ולהסרת גבשושיות, לסגירת נקבוביות ולהעלמת הקמטוטים העדינים.
עצם הסרת שכבת העור העליונה  גורמת לתהליך שמגרה יצירת סיבי קולגן ואלסטין ברקמת העור העמוקה. חומרים אלה תורמים לחידוש פנימי של העור וממצקים אותו, משיבים נפחים וגורמים להרמה קלה של הפנים לטווח הארוך. את הפילינג העמוק ניתן לבצע בשתי דרכים מרכזיות - בעזרת לייזר או עם חומרים כימיים.

הטיפול בלייזר הוא למעשה הפתרון המודרני, המפותח והמבוקר של הפילינג הכימי המיושן. ההחלמה אחרי פילינג בלייזר מהירה יותר. טכנולוגיית הפיקסל מאפשרת פציעה מבוקרת המשאירה חלקי עור בריאים הגורמים לחידוש רקמות מהיר יותר, החלמה קלה יותר ופחות כואבת. 

פילינג הלייזר נעשה תחת הרדמה מקומית לעומת הפילינג הכימי, שלרוב נעשה בהרדמה כללית או בטשטוש. 

פילינג בלייזר מאפשר לא רק שליטה מלאה על עומק החדירה, אלא גם העמקה שונה באזורים שונים בפנים לקבלת תוצאה טובה יותר. למשל, באיזורים בהם קיימים קמטים עמוקים מאוד תידרש העמקה ממוקדת רבה יותר. בפילינג הכימי, לעומת זאת, דרגת החדירה היא קבועה בכל שטח הפנים ולא ניתנת לשינוי.

השליטה המלאה על עומק החדירה בקילוף העור בלייזר מונעת הרס של התאים והתוצאה המתקבלת היא של עור רענן, בריא וחלק יותר ובגוון שמתאים לעור של יתר איברי הגוף. לעומת זאת, הפילינג הכימי (בעיקר דוגמת הפנול) מתאפיין בתופעת לוואי של רעילות והרס של תאי המלנין בעור, האחראים לגוון עור הפנים. פעמים רבות, לאחר פילינג כימי מתאפיין העור בגוון לבן דמוי שיש, מראה לא טבעי ובוהק שזוכה לעיתים לכינוי מראה הגיישה.

בכל מקרה, חשוב לזכור שאת הפילינג עושים בעונת הסתיו והחורף ולא כשהשמש קופחת ומבלים בים.