סבורות שישנתן טוב השבוע? האם אתן זוכרות את הפעם האחרונה שבה התעוררתן ללא שעון מעורר והרגשתן רעננות לפני שצרכתן את מנת הקפאין שלכן? אם התשובה לאחת השאלות הללו היא שלילית, אתן לא לבד. שני שלישים מהבוגרים בעולם המפותח לא נהנים משמונה שעות השינה המומלצות מדי לילה.
ראשית חשוב להבין שמחסור בשעות שינה עלול לעשות שמות בגוף שלנו ושינה קבועה של שבע עד תשע שעות בכל לילה היא הדרך האפקטיבית לאתחל את המוח והגוף מדי יום ביומו. אבל במקום להלאות אתכן בפרטים, בואו נצמצם את כל ההשפעות הפיזיות המזיקות של חוסר שינה, והן באמת רבות ומגוונות, לכדי מה שמעניין אותנו באמת: העור.
- חוסר שינה גורם לגוף לייצר יותר קורטיזול, שמכונה גם הורמון הלחץ, ורמות גבוהות של קורטיזול עלולות לפגוע באיכות העור, ובייחוד להזיק לעור שנוטה לסבול מאקנה.
- הקורטיזול גם מפרק את הקולגן והאלסטין בעור, שתפקידם לשמור על עורנו חלק וגמיש.
- בזמן השינה, העור, כמו גם יתר איברי הגוף, משתקם מהשחיקה של פעילויות היום. חוסר בשעות שינה איננו מאפשר לעור להשלים תהליך זה ופוגע ביכולתו להגן על עצמו מפני נזקים סביבתיים שגורמים לקמטים.
- בשלב החלום של השינה, שבו השינה היא העמוקה ביותר, מופרש הורמון הגדילה מהמוח. אצל מבוגרים, זוהי אחת ההזדמנויות היחידות ביום שבהן מופרש הורמון זה, ששומר על רקמות הגוף ותורם להתחדשות שלהן. חוסר שינה לא מאפשר לגוף להגיע לשלב הפרשת ההורמון ובכך פוגע בתהליך ההתחדשות ומאיץ את תהליך ההזדקנות.
בקיצור, המסר ברור: לא סתם קוראים לזה שנת יופי…
לא רק הכמה, גם האיך
אבל מספר שעות השינה הוא לא הגורם היחידי שמשפיע על העור שלנו ולמשוואת הלילה הקבועה יש להוסיף גם את משתנה תנוחת השינה, כשההמלצה הרווחת היא לישון על הגב כדרך למניעת היווצרותם של קמטים. לפי מחקר שערכה האגודה האמריקאית לכירורגיה פלסטית אסתטית (ASAPS), כשאנחנו ישנים על הצד או על הבטן מופעלים על הפנים כוחות של לחץ ודחיסה, שעם הזמן גורמים לקמטים. קמטים אלה נוטים להחמיר עם הזמן בשל החזרה הקבועה על אותה תנוחה מקמטת, בייחוד בגילאים שבהם העור מאבד מגמישותו.
אבל, בעוד שתנוחת השינה הראשונית נבחרת באופן מודע, אין לנו יכולת לשלוט על 20 התנוחות, בממוצע, שאותן אנו מחליפים במהלכה של כל שנת לילה. מפני שקשה מאוד לתרגל שינה קבועה על הגב למשך לילה שלם, בשנים האחרונות מתגייסות לעזרתנו אינספור כריות וציפיות שאמורות לעזור למנוע את היווצרותם של קמטי השינה. עם זאת, כל הכריות והציפיות הללו מתנקזות לכדי שתי שיטות מרכזיות:
- סיוע בשינה על הגב לאורך כל שעות הלילה.
- שימוש בבד משי, שלדברי המותגים השונים עוזר לשמור על העור והשיער בזמן השינה.
עד כמה זה נכון? ובכן, בכל הנוגע לשינה על הגב, אין ספק שזאת התנוחה הטובה ביותר למניעת קמטים בזמן השינה ואם כרית מיוחדת, או כל שיטה אחרת, יעזרו לכן לעשות זאת אז הן השיגו את מטרתן.
באשר לציפיות המשי, אין ספק שבד המשי מסוגל לעזור לשמור על לחות העור מפני שהוא לא סופג לחות, כפי שעושים בדי הכותנה, והרי הלחות חשובה מאוד לשמירה על עור רענן וחסר קמטים. בנוסף, תכונה זו של המשי גם עוזרת למוצרים שמרחתן על עורכן לפני השינה להישאר על העור ולהיספג בתוכו במקום להיספג בבד. לבסוף, המשי גם יוצר פחות חיכוך עם העור לעומת בדים אחרים ובכך עוזר למנוע סימנים על העור שעלולים להתפתח לכדי קמטים בעור מבוגר יותר.
אם כן, למרות שאי אפשר לומר שהכריות והציפיות מונעות קמטים, אין ספק שהן יכולות לתרום לשנת לילה חלקה יותר (מקמטים כמובן).
ואם נסכום את כל המשתנים יחד לכדי משוואה ברורה אחת ויחידה, נוכל לקבוע כמה חוקי יסוד:
- הקפידו על שנת יופי של לפחות שבע שעות בכל לילה.
- השתדלו לישון על הגב ככל שניתן.
- ציפיות מבד משי ודאי לא יכולות להזיק וכל תרומה לשמירה על עור רענן היא מבורכת מבחינתנו. לכן, שווה לנסות.