הכירו את התחום המדעי החדש שנרתם להצערת העור: אפיגנטיקה

אפיגנטיקה הוא תחום מדעי חדש יחסית שההשפעות הפוטנציאליות שלו על תהליכי ההזדקנות בכלל והזדקנות העור בפרט הן מרחיקות לכת ואולי אפילו פורצות דרך.

מדע האפיגנטיקה מתאר את הדרך שבה סגנון החיים והסביבה שלנו משפיעים על הביטוי הגנטי שלנו לאורך השנים. תחום הולך וגדל זה של מחקר הוא נושא חם בימים אלה בגלל שהוא שינה באופן דרמטי את התפישות הקודמות שלנו בכל הקשור לנושא של תורשה מול סביבה.

הדבר המרכזי שאותו הבהיר לנו מדע האפיגנטיקה הוא שהביטוי הגנטי שלנו ניתן לעיצוב, שכן הוא מושפע מלחצים חיצוניים ומבחירות שקשורות בסגנון החיים שלנו, החל מפעילות גופנית ועד האנשים שאיתם אנחנו יושבים בהפסקת הקפה שלנו. כלומר, במקום שיהיה לנו מערך גנטי קבוע, כפי שסברו המדענים עד ממש לא מזמן, האפיגנטיקה מוכיחה שלמרות שהגנים קבועים, הביטוי הגנטי שלנו קשור במגוון רחב של גורמים סביבתיים. ביטוי זה, שאפשר לתאר אותו כמתג הכיבוי וההדלקה של הגנים, הוא הגורם שאליו מגיבים תאי הגוף שלנו ולכן יש לו השפעה עצומה על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. כלומר, האפיגנטיקה היא שקובעת אילו גנים יכנסו לפעולה ואילו יישארו כבויים בכל זמן נתון.

לענייננו – העור

המחקרים שנערכו בתחום בעשורים האחרונים התמקדו בחזיתות רפואיות שונות, כולל סרטן ומחלות אוטואימוניות, אבל התחום שנראה מבטיח במיוחד הוא זה של העור. גורמים סביבתיים כמו תזונה, לחץ נפשי וחשיפה לשמש יכולים להשפיע על האפיגנום בגופנו, אבל הם לא היחידים שכן גם לזמן יש השפעה. למשל, בשנות ה-20 לחיינו גן שממלא תפקיד פעיל בייצור של חלבון שהוא חיוני לגמישות העור, עשוי לאבד מכוחו בגיל 40. כדי לתאר את התופעה בצורה פשוטה יותר, דמיינו בנפשכם מתג של אור. כשדבר כלשהו חוסם את הגישה למתג, אי אפשר להדליק שוב את האור. כאן נכנסת האפיגנטיקה לפעולה ועומלת על ההסרה או העקיפה של החסמים הללו.

במכון Salk ללימודים ביולוגיים שבעיר לה ג׳ולה, קליפורניה, שינו מדענים את הביטוי האפיגנטי בעכברים חולים בפרוגריה, תסמונת שגורמת להזדקנות בטרם עת, כדי להחזיר את התאים המבוגרים למצבם העוברי. והממצאים פורצי הדרך, שפורסמו ב-2016, לא רק האריכו את חייהם של העכברים. ״הראיות שיש בידינו כעת מצביעות על כך שהשינוי של האפיגנטיקה בעור עשוי להשפיע באופן משמעותי על ההצערה שלו״, אמר חואן קרלוס איזפיסואה בלמונטה, פרופסור במכון וכותב המחקר.

למעשה, זוהי דרך חדשה לגמרי להתייחס להזדקנות. ״זה דומה לרכבת משא שיודעת בדיוק מי זקוק לסחורות שהיא נושאת ולהיכן עליה להוביל אותם״, אמר פרופסור אוגוסטינוס ביידר, ביולוג מולקולרי.

עד כה, תעשיית היופי נמנעת מפרסום של טענות רפואיות על הפוטנציאל לשנות את פגעי הזמן ברמה התאית ונצמדת לתחום הקוסמטי. אפילו החוקר בלמונטה נזהר ומדגיש שהמחקר שלו בוצע על עכברים וכי לוקח זמן לחקות את אותם הממצאים בבני אדם. עם זאת, הוא מניח שאפשר יהיה להפוך את תהליך ההזדקנות על פיו והנחה זו מילאה את תעשיית טיפוח העור בהתרגשות נדירה.

בינתיים, חברות קוסמטיקה מייצרות קרמים שנועדו לטפל בגנים המעורבים ביצירת קמטים והיפר-פיגמנטציה, אבל האפיגנטיקה מציעה כמה תובנות מעניינות על הדרך שבה אנו יכולים להשפיע על הכימיקלים שבד.נ.א שלנו ולהדליק או לכבות גנים המעורבים בתהליך ההזדקנות כדי לשפר את המראה והבריאות שלנו.

  • אכילה של מזונות שמכילים פטרוכימיקלים חשובים, כמו פירות וירקות אדומים, כתומים וירוקים. הפטרוכימיקלים, כמו גם מרכיבי התזונה האחרים שנמצאים במזון מהצומח, ממתנים את השפעותיהם המזיקות של הרדיקלים החופשיים ואת התהליכים הדלקתיים שמאיצים את ההזדקנות, ומסדירים את המטבוליזם.
  • שימוש בשמן זית, שהשפעתו החיובית מתבטאת ביכולתו למתן את הגנים המעורבים בתהליכים דלקתיים ובספיגה של נוגדי חמצון.
  • צמצום הסוכר בתזונה, שכן רמות גבוהות של סוכר בגוף גורמות לנזק לד.נ.א. עד כדי כך שיש מומחים שטוענים כי הסוכר הוא המזון הכי מזקין שקיים.
  • צמצום הפחמימות בתזונה יכול לתרום לבריאות וגם להפחית את סימני ההזדקנות על ידי הדיכוי האפיגנטי של תהליכים חמצוניים מזיקים.

עם זאת, עדיין לא ברור לגמרי איך אפשר ליישם את התוצאות של המחקר האפיגנטיים הרבים. מחקרים עתידיים ודאי יבהירו אילו שינויים באורח החיים ובתזונה עלינו לחולל כדי לשפר את מראה העור שלנו. נמשיך לעדכן:)

שיתוף

דילוג לתוכן